Namirnica koja značajno može smanjiti loš holesterol

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.
Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.
Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.
LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l
HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l
Povišene vrijednosti LDL holesterola najvićim dijelom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.
Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. Britanska zdravstvena organizacija ju je ocijenila kao “savršenom namirnicom” za zdrave krvne sudove. To je soja.
Najnovije sprovede studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3 odsto! Možda vam brojka deluje zanemarljivo, ali je to izuzetno značajno za naš organizam.
Naučni časopis The Journal of Nutrition objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama dnevno ove namirnice tokom šest nedjelja, može da snizi loš holesterol u krvi za 3 do 4 odsto.
Ljekari je posebno preporučuju ženama nakon menopauze. U tom periodu raste nivo lošeg holesterola, a izoflavoni (biljni sastojci u soji) imitiraju ulogu estrogena.
Soja je sjajna zamjena za meso jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina koje povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.
Pored toga, soja obiluje biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. U ishranu možete uvrstiti mlijeko i sir od soje, ali i cerealije i sojino zrno.
(Čuvajzdravlje.ba)
Povezani članci
Ovih pet namirnica moramo pojesti isti dan kad ih skuhamo ili otvorimo
Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom jer bi se mogla pokvariti nakon jednog...
Konzumiranje hrskavije hrane mogla bi biti tajna mršavljenja
Tajna mršavljenja mogla bi biti jednostavna poput odabira hrskavije hrane. Prema nalazima nizozemske studije, jedemo upola sporije kada moramo više...
Zanimljiv recept: Čorba od graška i piletine
Danas vam donosimo zanimljivu pripremu čorbe zbog koje ćete htjeti ponovo da je kuhate. Sastojci: 1 glavica crnog luka 2...
Pet ljutih začina koji pomažu zdravlju i održavanju dobre linije
Istraživanja su pokazala da ljuti začinii umanjuju opasnost od kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždani udar, dok će pozitivno djelovati i...