Namirnice dobre za miran san i jutro puno energije

Spavanjem se tijelo odmara i priprema energiju za cijeli dan. Obrok prije spavanja trebao bi biti lagan kako ne biste zaspali naduti i imali problema s probavom. Posljednji obrok trebali biste pojesti najmanje dva sata prije nego krenete na počinak. Uprkos stvaranju energije tokom noći, istu organizam i troši. Zbog toga je doručak najvažniji obrok dana, odnosno tada obnavljate potrebnu energiju i snagu za sve dnevne obaveze.

Namirnice za lagodan san

Orašasti plodovi

Bademi su bogati magnezijem koji opušta mišiće te pospješuje san. Orasi su izvor triptofana, odnosno aminokiseline koja se u organizmu pretvara u serotonin, hormon važan za kvalitetan san. Orašasti plodovi bogati su melatoninom, hormonom za spavanje.

Banane

Bogate su magnezijem i triptofanom. Banane sadrže kalijum, mineral neophodan za zdravlje srčanoga sistema.

Mlijeko

Djeci se uvijek daje mlijeko prije spavanja kako bi lakše zaspali. Razlog tome je to što ova namirnica sadrži kalcijum i bjelančevine koji opuštaju mišiće i živce kako biste jednostavnije utonuli u san. Mlijeko takođe sadrži triptofan

Višnje

Ova namirnica sadrži visoke količine melatonina. Taj hormon kontroliše stanje sna i budnosti, a što ga je u tijelu više to ćete prije zaspati.

Masline

Odličan izvor magnezijuma i kalcijuma koji će vas opustiti, a posebno se preporučuju onima koji pate od nesanice

Pokušajte jesti što laganiju hranu te onu koja ne povisuje nivo šećera u krvi. Izbjegavajte masnu i rafinisanu hranu, ali i čokoladu, patlidžane, paradajz i krompir jer te namirnice sadrže tiramin, sastojak koji se u vašem tijelu pretvara u noradrenalin, hormon koji potiče rad kognitivnih funkcija i mozga.

Hrana za buđenje

Tamna čokolada

Bogata je magnezijem i željezom koje regulišr krvni sistem i održava budnost. Potrudite se da to bude prava čokolada, s najmanje 70 posto kakaa.

Jaja

Namirnica puna proteina i energije za cijeli dan. Takođe sadrže vitamine potrebne za bolje funkcionisanje rada mozga

Citrusi

Voće poput limuna, narandže i limete bogato je vitaminom C koji će vas u potpunosti razbuditi. Ljekari preporučuju da svako jutro započnete mlakom vodom, limunom i medom.

Riba

Sadrže vitamine B grupe koji su zaslužni za dobar rad nervnog sistema. Bogata je proteinima i bjelančevinama pa će vas održati budnima.

(Večernji.hr)