Naučnici potvrdili: Antikancerogeno voće usporava starenje

​Uz mrkvu, i višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A), što znači da pružaju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka.

Osim toga, ovaj provitamin djeluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči i djeluje antikancerogeno.

Višnje mogu da se nazovu i “moždanom hranom”, jer su odlične za očuvanje zdravlja mozga, a pogotovo pamćenja. Ovo kiselkasto voće djeluje i protiv upalnih procesa, umanjuje bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta. Sok od višanja bitno umanjuje nivo mokraćne kiseline koja je čest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

Zahvaljujući biljnom pigmentu – antocijaninu, višnje su prirodni lijek koristan u prevenciji srčanih bolesti, anemije i kancera. Redovna konzumacija višanja može da umanji rizik od nastanka dijabetesa, a zbog niskog sadržaja šećera, potpuno su bezbjedne i za ishranu oboljelih od šećerne bolesti.

Višnje su jedan od rijetkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlijezde koji, između ostalog, usporava proces starenja, reguliše srčani ritam i prirodni ciklus sna, navode Novosti.

Naučnim ispitivanjima je potvrđeno da osobe koje u toku dana piju dve čaše soka od višnje imaju zdraviji i duži san tokom noći, dok im je umanjena potreba za snom u toku dana. Ovo voće sadrži i visok nivo vlakana, što pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje.

(Čuvajzdravlje.ba)