Pokrenite “blokirani” želudac

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcionisanje i izazivaju tegobe. Stoga je, prije svega, potrebno eliminisati ove faktore i promijeniti navike u ishrani, a ukoliko s vremena na vrijeme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primijenite ove praktične savjete koji će riješiti probavne probleme.

Ublažite posljedice stresa

Kad god ste u mogućnosti, izdvojte vremena za sebe i provedite ga u prijatnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru s dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, nane, valerijane i kantariona, koji imaju umirujuće dejstvo.

”Odmorite” želudac

Ukoliko osjetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo ”odmori”, potrudite se da izdržite bar četiri-pet sati bez jela. Za to vrijeme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.

Masirajte stomak

Nježnim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte stomak oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sistem i olakšati tegobe s varenjem.

Topli oblozi

Zagrijvanje stomaka flašom tople vode ili termoforom, provjeren je lijek za ublažavanje želudačnih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se pravi na sljedeći način: skujati jači čaj, ostaviti da se smlači, natopiti peškir, priviti ga na stomak i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne osjeti olakšanje.

Blagotvorna mješavina

Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želudačnih sokova i smiruje grčeve u stomaku, kim podstiče izbacivanje gasova, bosiljak održava ravnotežu u crijevnoj flori, a nana opušta želudac i crijeva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimuliše produkciju želudačnih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete ponijeti sa sobom kesicu sjemenki kima i grickati ih dok ne osjetite olakšanje.

Tinkture za prvu pomoć

Ukoliko ste skloni stomačnim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvijek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imaće izuzetno brzo i povoljno dejstvo.

Od matičnjaka: 20 g svježe osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri sedmice. Uzimati 20-30 kapi dnevno.

Od đumbira: 200 g korijena preliti litrom 60% alkohola i ostaviti da odstoji 21 dan na toplom i tamnom mestu. Uzima se 10-20 kapi prije jela.

 

Čuvajzdravlje.ba / NN