Prvi put odobren revolucionaran lijek za tumore

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je liječenje zloćudnih bolesti Keytrudom (pembrolizumab), bez obzira na vrstu organa na kojem se pojavi tumor ako on ima određene genetske karakteristike, odnosno ako se biomarkerima dokaže tumorska mikro nestabilnost ili velik broj mutacija. Lijek se inače nalazi i na HZZO-ovoj listi skupih lijekova.

Naime, pravilo liječenja raka je da se primjenjuje terapija koja je dokazano učinkovita u liječenju određenog oboljelog organa. Prvi put jedan bi se lijek protiv raka mogao koristiti za liječenje većeg broja organa uz uvjet da postoje mutacije, odnosno biomarkeri koji se nazivaju mikrosatelitski nestabilnima (MSI-H) ili imaju tzv. nedostatak popravaka neusklađenosti (dMMR), odnosno velik broj mutacija, piše Jutarnji list.

Sigurnost i učinkovitost Keytrude ispitivala se u kliničkim studijama na tzv. solidnim tumorima, odnosno na 15 vrsta raka kod 149 pacijenata koji su učestvovali u pet kliničkih studija, a najčešće je to bio rak debelog crijeva i rektuma, materice i još neki tumori probavnog sistema.

U studijama se ispitivalo koliki je bio odgovor na liječenje i koliko je trajao učinak lijeka. Od tih 149 pacijenata, 39,6 posto imalo je potpuni ili djelimični odgovor na liječenje, a što je potrajalo šest ili više mjeseci.

Dio pacijenata imao je nuspojave uobičajene za taj lijek poput mučnina, svrbeža, kašlja, povišene temperature, upale raznih zdravih organa… pa je kod dijela koji su bili životno ugroženi terapija prekinuta.

Iz FDA su saopćili da će se sljedećih šest mjeseci pratiti sigurnost i učinkovitost liječenja Keytrudom po novom receptu kako bi se dodatno utvrdila sigurnost i učinkovitost lijeka kod šire primjene i potvrdilo odobrenje.

(Cuvajzdravlje.ba)