Vitamin A mogao bi pomoći u liječenju jednog od najčešćih simptoma covida

Iako se mnogim pacijentima miris vraća nakon prebolijevanja infekcije, neki od njih mogu razviti trajne poteškoće s njuhom.

Jedan od najčešćih simptoma covida uskoro bi se mogao liječiti kapima za nos koje će sadržavati jedan ključni sastojak.

Na britanskom Sveučilištu East Anglia započinje kliničko testiranje koje bi trebalo utvrditi pomaže li vitamin A zaista protiv gubitka mirisa uzrokovanog infekcijom covida-19, prenosi BBC.

Istraživanje će se provoditi nad covid pacijentima koji su razvili taj simptom, od koji će neki primiti tretman vitaminom A, a svim će se ispitanicima njuh zatim testirati snažnim mirisima poput trulih jaja i ruža.

Ispitivači će promatrati i snimke mozgova ispitanika koje bi trebale pokazati je li vitamin izliječio oštećene olafaktorne puteve, odnosno ‘stanice mirisa’.

“Želimo otkriti postoji li povećanje u veličini i aktivnosti oštećenih mirisnih puteva u mozgu pacijenata nakon liječenja kapima za nos koje sadrže vitamin A. Tražit ćemo promijene na olfaktornoj lukovici – području iznad nosa u kojem se nosni živci spajaju s mozgom. Također ćemo promatrati područja u mozgu povezana s prepoznavanjem mirisa”, objasnio je vodeći autor studije, profesor Carl Philpott.

Gubitak ili promjena mirisa nije samo simptom covida, već i mnogih drugih virusa uključujući gripu. Iako se njuh mnogim pacijentima sam vrati nakon preboljenja infekcije, neki od razvijaju trajni gubitak njuha.

 

(Čuvajzdravlje.ba / RTL.hr)