Zdrave masti su gorivo za tijelo

To su nutritivne supstance i gradivne materije izuzetno neophodne i važne organizmu kako bi u svakom trenutku mogao na pravi način da obavlja svoje najvažnije i svakodnevne funkcije i kako bi naše tijelo moglo da raste, razvija se i obnavlja, čuvajući svoju snagu, vitalnost i mladolikost. Malo je poznato da neke zdrave masti organizam stvara sam, a za neke je neophodno ili čak esencijalno (od velike važnosti) da ih obezbijedimo putem ishrane jer ne postoji nijedan drugi način za to. Zanimljivo je da su sva ulja, tj. masti, u prirodnim namirnicama u stvari kombinacija različitih vrsta masnih kiselina – mononezasićenih, polinezasićenih i zasićenih masnih kiselina, gdje jedna uvijek dominira nad drugim.
Masne kiseline
Omega 9 masne kiseline predstavljaju nezasićene masti koje naše tijelo samo proizvodi pa ih nije toliko neophodno unositi ishranom, već prioritet imaju Omega 3 i Omega 6 masne kiseline i to u srazmjeri koja obavezno iznosi jedan naprema četiri ili manje. U suprotnom, sa mnogo većim unosom Omega 6 masnih kiselina naspram Omega 3, naše tijelo počinje da stvara upalne reakcije, zbog čega je balansiran unos masnih kiselina od velikog značaja za naše zdravlje.
Svaki od ovih tipova zdravih masti na sobnoj temperaturi zadržava svoje tečno stanje, dok se na temperaturi frižidera ili u hladnijim prostorijama blago zgušnjava i prelaze u čvrsto stanje. Tako ćete znati da li je, na primjer, maslinovo ulje koje ste kupili u prodavnici pravo (organsko) ili ipak nije toliko zdravo i kvalitetno kao što bi to trebalo.
U količinama koje su umjerene i prilagođene našim individualnim potrebama, zdrave masti predstavljaju izuzetno, stabilno gorivo za tijelo, energiju i mozak, umiruju napetost nervnog sistema, jačaju otpornost na stres i čuvaju ligamente.
Namirnice s najviše Omega 9 masnih kiselina:
maslinovo ulje, ulje od repice i avokada
avokado
lješnjak i badem
suncokretove sjemenke
Namirnice s najviše Omega 6 masnih kiselina:
suncokretovo, susamovo i laneno ulje
laneno sjeme i mak
orasi
Namirnice s najviše Omega 3 masnih kiselina:
riba (skuša, sardine, losos, tuna, haringa, inćuni), dagnje, riblje ulje
lan i laneno ulje
čia sjemenke
orasi, pekan, borove sjemenke i žumanca
(Cuvajzdravlje.ba / NN)
Povezani članci
SKB Mostar nabavio robotički uređaj Loop X
Sveučilišna klinička bolnica Mostar na konferenciji za novinare predstavit će najnoviji iskorak u radu Klinike za neurokirurgiju, a riječ je...
Počela kampanja ‘Dani srca’ u Mostaru
Sportski savez Grada Mostara, u saradnji s Udruženjem kardiologa HNK u povodu Svjetskog dana srca, a u okviru kampanje ''Dani...
Liječnici tvrde da je ovo najbolji položaj za spavanje kada imamo prehladu ili gripu
Kako bi pravilno funkcionirao, naš imunološki sistem se oslanja na dobar san. Ako se ne naspavamo dobro, trebat će nam...
Sezonski poremećaji: Jesen donosi slabljenje imuniteta i suhu kožu
Došla je jesen. Ono doba godine kada dani postaju sve kraći, a zalihe energije i raspoloženje padaju. Vjerovatno ste čuli...