stručnjaci savjetuju

5 načina da smanjite rizik od demencije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
5 načina da smanjite rizik od demencije
FOTO: Shutterstock

Kada se govori o demenciji i njenoj prevenciji – najčešće se pominje Alchajmerova bolest. Ne postoji lek, ali postoje stvari koje možete učiniti da to spriječite.

1. Zaštitite uši i sluh

Prema Kraljevskom nacionalnom institutu za gluve osobe (RNIP), osobe sa oštećenjem sluha u srednjim godinama mogu imati do pet puta veće šanse da razviju demenciju. Upravo zbog toga treba paziti na zdravlje sluha i čuvati se preterane buke. Po potrebi možete zaštititi uši i čepićima za uši.

2. Ples liječi

Istraživanja sugerišu da tri aspekta plesa mogu da smanje rizik od blagog kognitivnog oštećenja, što može dovesti do demencije - kaže dr Piter Lovat, psiholog i autor knjige The Dance Cure. Opšte je poznato da je fizička aktivnost važna za zdravo tijelo, ali i za duh. Umjesto trčanja, dizanja tegova i sličnog – možete da plešete.

3. Dobar san

Nije novost da je dobar san jedan od važnih faktora za zdrav život. Istraživanja pokazuju da zdrav san može pomoći u prevenciji demencije, jer je san neophodan za zdravu funkciju mozga, prenosi The Sun.

4. Čist vazduh

Sve više istraživanja pokazuje da zagađenje vazduha može povećati rizik od demencije. Pored fizičke aktivnosti i svega navedenog, važno je boraviti na svežem vazduhu i biti što manje izloženi zadimljenim prostorima. Boravak u prirodi je veliki plus.

5. Šetnje

Izlazak iz kuće je jedna od najlakših stvari koje možete da uradite da biste svoje tijelo i mozak održali zdravijim. Uključite i takozvane mikro šetnje. Naprimjer, sljedeći put kada ustanete da skuhate čaj, idite dužom rutom i prošetajte baštom dok čajnik ključa ili počnite da ostavljate telefon na drugoj strani kuće tako da morate da prošetate da biste ga provjerili.