Evo šta trebate znati

Crijevna viroza: Simptomi, uzroci i kako se učinkovito liječiti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Crijevna viroza: Simptomi, uzroci i kako se učinkovito liječiti
Foto: Ilustracija

Crijevna viroza uzrokovana je različitim vrstama virusa poput norovirusa, rotavirusa, adenovirusa i astrovirusa. Ovo stanje često donosi simptome poput mučnine, proljeva i povraćanja. Infekciju možete dobiti kontaktom sa zaraženim osobama ili konzumiranjem kontaminirane hrane i pića. Dok se u nekim slučajevima crijevna viroza može liječiti kod kuće, u težim slučajevima može biti potrebna liječnička pomoć ili čak hospitalizacija.

Simptomi crijevne viroze

Nakon infekcije, simptomi crijevne viroze obično se javljaju unutar 12 do 48 sati, ovisno o vrsti virusa. Kod adenovirusa, simptomi se mogu pojaviti u razdoblju od tri do 10 dana.

Simptomi najčešće uključuju:

  • Vodenasti proljev više od tri puta dnevno
  • Groznica i znojenje
  • Mučnina i povraćanje
  • Glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima
  • Grčevi i bolovi u trbuhu
  • Gubitak apetita

Uzroci i prijenos crijevne viroze

Crijevnu virozu uzrokuju virusi koji se najčešće šire u grupnim okruženjima, kao što su škole, vrtići i domovi za starije. Infekcija se može prenijeti konzumiranjem kontaminirane hrane i pića, bliskim kontaktom sa zaraženim osobama, dijeljenjem ličnih predmeta ili dodirivanjem kontaminiranih površina. Redovno pranje ruku može značajno smanjiti rizik od zaraze.

Liječenje crijevne viroze

Za liječenje crijevne viroze ključno je spriječiti dehidraciju. Preporučuje se pijenje velikih količina tekućine, dok lijekovi poput loperamida i bizmut subsalicilata mogu pomoći u smanjenju proljeva. Probiotici mogu pomoći u obnavljanju zdrave crijevne flore, a u težim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija i intravenska primjena tekućine.

Šta jesti i čega se kloniti

Dok se ne osjećate potpuno bolje, preporučuje se konzumacija lako probavljive hrane poput riže, krumpira, tosta, banana i kaše od jabuka. Ove namirnice mogu pomoći u smanjenju iritacije želuca. Trebali biste izbjegavati masnu i prženu hranu, kofein, alkohol, slatkiše i mliječne proizvode dok se ne oporavite potpuno. Nakon što se simptomi povuku, hranu možete postepeno uvoditi u svoju prehranu.

Kada potražiti pomoć

Ako simptomi crijevne viroze potraju duže od dva dana ili se pogoršaju, obavezno se obratite doktoru. Znakovi da trebate hitnu medicinsku pomoć uključuju tragove krvi u stolici, znakove teške dehidracije poput suhih usana i vrtoglavice, te ako se osjećate iscrpljeno zbog svakodnevnih aktivnosti.