Sigurno ste čuli da je doručak najvažniji obrok u danu, bilo da se radi o tostu sa avokadom, tanjiru jaja ili premazanoj krišci hljeba dok trčite prema izlazu. No, šta ako vaš stomak nije dobio poruku da je vrijeme za obrok?
Da li se može preskočiti doručak ujutru?
Mnogi ljudi se suočavaju s tim dilemom, kaže Lizzy Pope, PhD, RD, vanredna profesorica i direktorka dodiplomskog programa dijetetike na Univerzitetu Vermont. „Nije neuobičajeno ili jedinstveno ne osjećati glad ujutro,“ kaže ona.
U malom istraživanju iz 2020. godine koje je obuhvatilo 193 adolescenta i objavljeno u časopisu BMC Nutrition, istraživači su otkrili da je samo 32% ispitanika izjavilo da jede doručak tokom cijele godine, iz razloga koji uključuju upravo ovo.
Odmah da razjasnimo: Ako se ovo odnosi na vas, nedostatak apetita ujutro nije nužno razlog za brigu, ali postoje neki razlozi zbog kojih možda ne budite gladni. Možda ste manje osetljivi na signale gladi, kaže dr. Pope.
Možda doživljavate promjene u određenim hormonima, bilo zbog stresa, vremena menstrualnog ciklusa ili čak intenzivnog jutarnjeg treninga. Ili možda ste večerali puno prije nego što ste otišli na spavanje. (Međutim, bilo kakva nagla promjena apetita mogla bi biti vrijedna razgovora sa doktorom ili dijetetičarom, dodaje dr. Pope.)
Dakle, u zavisnosti od vaše biologije, rutine i načina života, možda je prirodno da ne osjećate glad ujutro. Ali evo preokreta: Čak i ako nemate mnogo apetita odmah nakon buđenja, i dalje je odlična ideja pokušati jesti nešto uskoro nakon što se probudite – idealno unutar sat ili dva, kaže Anna Maria Merz, MS, RD, registrovana dijetetičarka u Ohio State University Wexner Medical Center. „Ne mora biti veliki, sofisticiran doručak. Može biti čak i užina,“ kaže ona.
Postoji nekoliko razloga za ovu preporuku. Prvo, jutarnji obrok pomaže u pokretanju vašeg metabolizma za dan, tako da vaše tijelo ima energiju koju treba za obavljanje zadataka, kaže Merz. Drugo, može obijezbediti važne nutrijente, kaže dr. Pope, prenosi ljepotaizdravlje.ba
Na primjer, neka hrana za doručak – poput chia pudinga, voćnih salata ili jaja prženih sa povrćem – bogata je vlaknima, vrstom ugljenih hidrata koji imaju mnoge probavne koristi, kaže ona. Treće, može vam pomoći da izbjegnete osjećaj prekomjerne gladi kasnije tokom dana, kaže dr. Pope.
Na kraju, jedenje ujutro može pomoći u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi tokom dana, što može spriječiti „onaj osjećaj opadanja energije nakon obroka“, kaže Merz. Također, ako imate medicinsko stanje poput dijabetesa ili koristite lijekove koje treba uzimati uz hranu, može biti posebno važno za zdravlje jesti rano, kaže Merz.
Da li se može preskočiti doručak i da li je zdravo?
Ukratko, stvarno želite da izbjegnete preskakanje doručka ako je to moguće. Na sreću, to bi trebalo da bude prilično lako, jer, kako kaže Merz, „doručak“ ne mora značiti razrađeno jelo poput hrpe palačinki ili jaja. Tražite jednostavne kombinacije koje obezbjeđuju ugljene hidrate, proteine, masti i mikronutrijente poput vitamina i minerala, kaže dr. Pope.
Jogurt sa granolom, ovsena kaša sa bobicama i puter od kikirikija sa bananom na tostu su tri solidne opcije koje su relativno lake za pripremu, ali čak i nešto jednostavno kao što je proteinska pločica može pomoći da obezbijedi gorivo potrebno da probudite svoj sistem, kaže ona.
Zapravo, doručak ne mora biti čvrsta hrana ako ne želite. Za zadovoljavajuću opciju koju možete piti, Merz predlaže da pomiješate voće i grčki jogurt kako biste napravili smoothie. „Neki ljudi kažu da je malo lakše piti nešto nego jesti ako ne osjećaju naročitu glad,“ kaže ona.
Želite da se uvjerite da sve što jedete ili pijete ima dobar balans makronutrijenata: Jesti vrlo slatke opcije same po sebi može uzrokovati skok nivoa šećera u krvi i brzo opadanje energije, kaže Merz.