Aritmija, odnosno poremećaj srčanog ritma, ometa sposobnost srca da učinkovito pumpa krv, što povećava rizik od moždanog udara i srčanih problema.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, osobe koje konzumiraju dvije ili više litara dijetalnih pića zaslađenih umjetnim sladilima sedmično imaju 20 posto veći rizik od fibrilacije atrija u usporedbi s onima koji ne konzumiraju takva pića. Također, istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju dvije ili više litara pića zaslađenih šećerom imaju 10 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija. Nasuprot tome, osobe koje konzumiraju jednu litru ili manje čistog voćnog soka bez dodatka šećera ili sladila tjedno imaju osam posto manji rizik od fibrilacije atrija ili aritmije.
Aritmija ili nepravilan ritam srčanih kontrakcija može uzrokovati smanjenu učinkovitost srčane pumpe, što povećava rizik od moždanog udara i drugih srčanih problema. U istraživanju koje je obuhvatilo 202,000 sudionika u dobi od 37 do 73 godine, praćenih tijekom 10 godina, otkriveno je 9362 slučaja aritmije. Iako je studija pokazala jasnu povezanost između konzumacije dijetalnih pića i fibrilacije atrija, nije potvrđeno da ta pića direktno uzrokuju aritmiju.
Unatoč nedostatku direktnog uzročno-posljedičnog dokaza, autori studije preporučuju ljudima da izbjegavaju konzumaciju pića s umjetnim sladilima kad god je to moguće, jer takva pića mogu predstavljati potencijalni rizik za zdravlje. Ove preporuke naglašavaju važnost promicanja zdravih prehrambenih navika radi očuvanja zdravlja srca i smanjenja rizika od srčanih komplikacija.