Benigni tumori

Fibroidi na maternici: Učestalost, simptomi i opcije liječenja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Fibroidi na maternici: Učestalost, simptomi i opcije liječenja
Foto: Ilustracija

Fibroidi maternice, poznati i kao miomi, su benigni tumori koji se često javljaju kod žena u reproduktivnoj dobi. Iako većina žena s fibroidima nema simptome, oni mogu izazvati različite zdravstvene probleme koji zahtijevaju liječenje. Važno je razumjeti da su fibroidi benigni, što znači da nisu kancerogeni i ne predstavljaju istu opasnost kao rak maternice.

Učestalost i simptomi

Fibroidi su česti, s istraživanjima koja pokazuju da ih razvije između 70 i 80 posto žena do pedesete godine života. Najčešće se pojavljuju kod žena u četrdesetima i ranim pedesetima.

Simptomi koji mogu ukazivati na fibroide uključuju:

  • Vrlo obilna menstruacija s krvnim ugrušcima
  • Krvarenje između menstruacija
  • Bol u zdjelici
  • Nadutost u trbuhu
  • Bolan odnos

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza fibroida obično se postavlja temeljem simptoma i ginekološkog pregleda, uz potvrdu ultrazvučnim pregledom ili drugim slikovnim metodama. Liječenje fibroida ovisi o simptomima i veličini tumora.

Postoje različite terapije i pristupi:

Posmatranje bez liječenja: Ako fibroidi ne uzrokuju simptome ili su mali, može se odabrati posmatranje bez intervencije.

Medikamentozno liječenje: Upotreba lijekova za kontrolu simptoma kao što su bol, krvarenje ili veličina fibroida.

Hormonska terapija: Može se koristiti za smanjenje veličine fibroida, ali može imati ograničenja.

Miomektomija: Hirurško uklanjanje fibroida uz očuvanje maternice. Ovo je opcija za žene koje žele zadržati reproduktivnu funkciju.

Histeroskopska ablacija: Postupak koji koristi energiju kako bi se uništilo tkivo fibroida, često koristi radiofrekvencijsku energiju.

Histerektomija: Uklanjanje maternice, što može biti potrebno ako su fibroidi veliki, uzrokuju ozbiljne simptome ili ne reaguju na druge tretmane. Nakon histerektomije, žena više ne može rađati.

Povezanost s neplodnošću i drugim komplikacijama

Fibroidi mogu utjecati na plodnost ako mijenjaju oblik ili veličinu maternice. Iako je većini žena moguće ostati u drugom stanju s fibroidima, određeni tipovi fibroida mogu povećati rizik od poroda carskim rezom ili obilnijeg krvarenja nakon poroda. Istraživanja sugerišu da fibroidi rijetko uzrokuju neplodnost, ali mogu uticati na plodnost u određenim slučajevima.