Zdravlje

Jesu li bjelanjci zdravi? Evo što kaže nutricionistkinja

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Jesu li bjelanjci zdravi? Evo što kaže nutricionistkinja

Često se diskutira o tome koliko su jaja zdrava ili nezdrava. Studija iz 2019. objavljena u JAMA-i otkrila je da je konzumiranje previše jaja povezano s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od svih uzroka.

S druge strane, studija iz 2022. objavljena u časopisu Nutrients navela je da "kolesterol u hrani nije razlog za zabrinutost zbog rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti", što znači da "namirnice koje su označene kao izvori visokog kolesterola, uključujući jaja, mogu biti korisne zbog svojih hranjivih tvari".

Osim toga, ponekad nailazimo na savjet da, ako želimo izbjeći potencijalne zdravstvene probleme, konzumiramo samo bjelanjak, a ne cijelo jaje. Ima li to smisla?

Prema nutricionistkinja Amy S. Marguiles, bjelanjak se sastoji od oko 90 posto vode i 10 posto proteina.

"Riječ je o visokokvalitetnom proteinu, što znači da opskrbljuje kompletne esencijalne aminokiseline za različite tjelesne funkcije", kaže ona za Living Fit.

Bjelanjak može biti izvrsna hrana za osobe koje slijede niskokaloričnu dijetu jer jedna porcija sadrži manje od 20 kalorija. S druge strane, žumanjak velikog jajeta ima oko 55 kalorija.

"Bjelanjak je koristan jer osigurava protein albumin, koji gradi i popravlja tjelesna tkiva i jača imunološki sustav". Također, prema Marguiles, pomaže u mobilizaciji tvari putem krvotoka, osobito hormona, enzima, vitamina i minerala.

Nekim ljudima možda se ne sviđa okus žumanjka, dok će drugima možda biti potrebna dijeta s niskim udjelom masti. Bjelanjci su tada odličan izbor.

"Žumanjak jajeta sadrži oko pet grama masti, uključujući oko dva grama zasićene masti, što može biti puno ako pripremate recept s više jaja kao što je omlet. Prosječni veliki žumanjak jajeta sadrži 210 miligrama kolesterola. Znamo da kolesterol u prehrani nije glavni problem kada je u pitanju praćenje kolesterola, ali omlet od tri jaja znači unos 630 miligrama kolesterola, što je dosta ako imate visok kolesterol. Prema Američkom udruženju za srce, ljudi s rizikom od srčanih bolesti, koji imaju dijabetes ili koji su imali srčani udar trebali bi obratiti veliku pozornost na količinu kolesterola u svojoj prehrani", poručuje Marguiles.

Za doručak, ručak i večeru možete pojesti omlet od bjelanjaka. Možete mu dodati svježe ili smrznuto povrće, nemasni sir ili šalšu. Tako dobivate niskokaloričan i dobro izbalansiran obrok.

(Cuvajzdravlje.ba)