Zdravlje

Kada je dobro piti jogurt, a kada ga treba izbjegavati

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kada je dobro piti jogurt, a kada ga treba izbjegavati

Mliječni proizvodi imaju višestruku korist po zdravlje – normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita itd. jer su bogati proteinima, kalcijumom (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama.

Bifidobakterije se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Ali da bi vaš organizam zaista imao koristi, morate da znate kada bi bilo najpoželjnije da ih konzumirate, a kada ne bi.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor amino-kiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma. Za razliku od mlijeka, tijelo ih apsorbuje mnogo brže jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Kiseli mliječni proizvodi normalizuju crijevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak, ističu nutricionisti. Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode uzimate minimum sat i po nakon jela.

Iako nutricionisti savetuju da nije poželjno jesti bilo šta najmanje dva sata pre spavanja, a kako se ne bi opteretio organizam, fermentisani mlečni proizvodi spadaju u onu malobrojnu grupu namirnica koje možete konzumirati tokom večernjih sati, a da ne poremetite i narušite kvalitet sna. Dakle, pavlaka, kefir, svjež sir, kiselo mlijeko i jogurt mogu se naći na vašem meniju za večeru, prenosi Krstarica.

Mnogi stručnjaci smatraju da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dvije nedjelje u kontinuitetu kako bi vam se poboljšao rad crijeva.

Dnevno se preporučuje da unesete:

– 1-2 čaše kefira, jogurta i kiselog mlijeka

– 100 gr svježeg sira, pavlake (2,5 odsto masti).

(24sata.info)