Zdravlje

Kada ste prehlađeni, trebalo bi da jedete ove namirnice

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kada ste prehlađeni, trebalo bi da jedete ove namirnice

Kada nas uhvati grip ili prehlada, ključno je da što više ojačamo imuni sistem kako bi se lakše izborio sa štetnim mikroorganizmima. U tome presudnu ulogu ima hrana, posebno ona bogats omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ali i antioksidansima.

Pojedini stručnjaci smatraju da nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije.

Kada primjetite da vam je imunitet opao, jedite više hrane bogate antioksidansima - poput svježeg voća i povrća. Bobičasto voće, citrusi i kivi su sjajan izbor jer sadrže vitamine A, C, E, selen i cink.

Žitarice od cijelog zrna su dobar izbor - kinoa, proso, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, crveni pirinač.

I đumbir bi trebalo da se nađe na vašem meniju. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lijek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.

Prerađenu hranu izbjegavajte u širokom luku. Povrća jedite što više, ali važno je da ga malo termički obradite prije jela.

(Čuvajzdravlje.ba)