IVF

Kako se računa trudnoća nakon vantjelesne oplodnje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako se računa trudnoća nakon vantjelesne oplodnje?
Ilustracija

Vantjelesna oplodnja (IVF) označava jedan od najimpresivnijih medicinskih dostignuća i donosi radost mnogim parovima koji se suočavaju s izazovima neplodnosti.

Iako se ponekad za ovu proceduru koristi termin "umjetna oplodnja", važno je istaknuti da u ovom procesu nema ničeg umjetnog.

Oplodnja se događa na isti način kao i kod parova bez poteškoća, s tim što se jajna stanica oplođuje spermom izvan tijela, nakon čega se embrij implantira u maternicu žene. Sada kada smo razjasnili taj proces, vrijeme je da pružimo odgovore na najčešća pitanja s kojima se suočavaju parovi koji se bore s neplodnošću. Jedno od prvih pitanja koje se postavlja, nakon potvrđene trudnoće, jest kako se računa trudnoća nakon uspješnog IVF postupka?

Vremenski okvir IVF-a

Za razliku od prirodnog začeća, vremenska linija IVF trudnoće ima neke razlike. Kod prirodnog začeća, gestacijska dob se računa od prvog dana posljednje menstruacije žene. Međutim, kod IVF-a, računanje počinje od dana kada su jajne ćelije uzete i oplođene, obično oko dvije sedmice nakon početka menstrualnog ciklusa žene. To znači da se u trenutku embriotransfera, kada se embrion prenese u maternicu, žena smatra trudnom već dvije sedmice!

Šta je embriotransfer?

Embriotransfer je posljednji korak u IVF postupku, a izvodi se nakon mnogih pretraga, analiza te prikupljanja jajnih ćelija i spermatozoida. Oplodnjom jajne ćelije spermom u laboratoriji dobiva se embrij. Najčešće se embriotransfer obavlja trećeg ili petog dana nakon oplodnje, kada se oplođeni embrij, pomoću katetera, implantira u maternicu. Idealno je da se embriotransfer izvrši petog dana (kada je embrij blastocista), jer je to optimalno vrijeme za odabir najkvalitetnijeg embrija s najboljim šansama za uspješnu implantaciju. Ipak, odluka o terminu za izvođenje embriotransfera ovisi o godinama žene, kvaliteti i broju embrija. Važno je napomenuti da raniji embriotransfer, obavljen prije petog dana, povećava šanse za višeplodne trudnoće.

Dvosedmično iščekivanje

Nakon embriotransfera dolazi do perioda poznatog kao "dvosedmično iščekivanje", vrijeme između transfera i prvog testa na trudnoću, koji se obično obavlja 10 do 12 dana kasnije. Period u kojem parovi iščekuju rezultate IVF postupka može biti ispunjen iščekivanjem, nervozom i uzbuđenjem. Ako primijetite simptome koji bi mogli ukazivati na trudnoću, poput mučnine ili bolova u preponama, važno je imati na umu da to možda nisu pouzdani znakovi trudnoće. To su vrlo često nuspojave hormonalnih terapija koje su primijenjene tokom IVF postupka. Važno je zadržati smirenost i strpljenje dok se čekaju rezultati. Čak i ako test bude negativan, nemojte gubiti nadu. Stručnjaci za IVF preporučuju najmanje tri pokušaja prije razmatranja drugih opcija.

Potvrda trudnoće - slavimo uspjeh

Nakon dvosedmičnog iščekivanja, vrši se krvni test radi potvrde trudnoće. Ovaj test mjeri nivo hormona humanog horionskog gonadotropina (hCG) u tijelu žene, koji proizvodi posteljica u razvoju. Beta HCG, poznat i kao humani korionski gonadotropin, je protein koji se izlučuje iz tkiva posteljice i često se naziva hormonom trudnoće. Glavna uloga beta HCG-a je poticanje žutog tijela u jajniku da proizvodi progesteron, hormon koji se smatra ključnim za očuvanje trudnoće. Njegova prisutnost u krvi obično se može otkriti otprilike osam dana nakon ovulacije, odnosno dan nakon implantacije embrija u maternicu. Dio beta lanca, koji je sastavni dio beta HCG-a, može biti prisutan i u urinu, što direktno utiče i na rezultate kućnih testova za trudnoću.

Normalne vrijednosti beta HCG-a oko perioda očekivane menstruacije kreću se otprilike oko 100 IU/L (međunarodnih jedinica po litri) i udvostručuju se, u prosjeku, svaka dva dana. Najviše vrijednosti ovog proteina obično se bilježe krajem prvog tromjesečja trudnoće, kada mogu dosegnuti između 100.000 do 120.000 IU/L. Nakon tog razdoblja, uloga opskrbljivača progesteronom prelazi na posteljicu, a vrijednosti beta HCG-a počinju opadati. Ovi su podaci samo orijentacioni, a za potvrdu trudnoće najbolje je obaviti ultrazvučni pregled oko šeste sedmice trudnoće. 

Praćenje napretka

Nakon uspješnog IVF postupka i pozitivnog testa na trudnoću, trudnoća se prati na isti način kao i prirodna trudnoća. Ako dođe do implantacije embrija u maternici nakon postupka IVF-a, rezultirajuća trudnoća će biti slična onoj koja se prirodno događa. Redovni prenatalni pregledi i ultrazvuk prate razvoj bebe i osiguravaju zdravlje majke. Ovo je uzbudljivo vrijeme ispunjeno iščekivanjem u kojem se parovi pripremaju za dolazak novog člana svoje porodice, piše blog ASA Bolnice.

Putovanje se nastavlja

Brojanje trudnoće nakon IVF-a možda ima svoje specifičnosti, ali je jednako uzbudljivo kao i prirodna trudnoća. Svaki korak, od početne oplodnje do potvrde trudnoće, predstavlja značajnu prekretnicu na putu do roditeljstva. Odluka o načinu porođaja donosi se na temelju zdravstvenog stanja majke, veličine djeteta i drugih medicinskih indikacija. Bez obzira na način porođaja, važno je slušati savjete medicinskog osoblja, postupati u skladu s njima i na vrijeme se pripremiti za dugoočekivanu radost koja dolazi.