Savjeti za Brz Oporavak

Kako tretirati plikove od sunca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako tretirati plikove od sunca
Foto: Ilustracija

Plikovi od sunca, poznati i kao opekotine od sunca, mogu biti bolni i neugodni, ali pravilno liječenje može ublažiti simptome i potaknuti brzi oporavak.

1. Hlađenje kože

Prvi korak u liječenju opekotina od sunca je hlađenje kože. Isperite pogođena područja hladnom vodom ili koristite hladne obloge (na primjer, peškir natopljen hladnom vodom). To će pomoći u smanjenju upale i ublažavanju boli.

2. Hidratacija

Opekotine od sunca mogu isušiti kožu, stoga je važno redovno nanositi hidratantnu kremu ili losion koji ne sadrži alkohol ili mirise. Ovo će pomoći u održavanju vlažnosti kože i ubrzati proces ozdravljenja.

3. Kortikosteroidi i analgetici

Ako su opekotine od sunca bolne, možete koristiti kortikosteroidne kreme koje možete dobiti bez recepta, kao i oralne analgetike poput ibuprofena ili acetaminofena. Ovi lijekovi pomažu u smanjenju upale i boli.

4. Izbjegavanje dodatnog sunčevog izlaganja

Važno je izbjegavati dodatno izlaganje suncu dok se koža liječi. Ako morate biti vani, pokrijte pogođena područja odjećom ili koristite šešir i zaštitnu odjeću. Također, koristite široki spektar SPF-a 30 ili više kako biste zaštitili kožu od daljnjeg oštećenja.

5. Prirodni tretmani

Ako preferirate prirodne metode, razmotrite primjenu aloe vera gela na pogođena područja. Aloe vera ima umirujući i hidratantni učinak te može pomoći u ublažavanju simptoma opekotina od sunca.

6. Pratite znakove infekcije

Ako primijetite znakove infekcije kao što su crvenilo, oticanje ili gnojenje, odmah se obratite edoktoru. Infekcije kože mogu zahtijevati antibiotike ili druge medicinske postupke.

7. Oporavak

Većina opekotina od sunca obično se izliječi unutar nekoliko dana do nekoliko sedmica, ovisno o težini opeklina. Tokom tog vremena važno je pružiti koži odgovarajuću njegu i zaštitu kako bi se spriječile komplikacije i ubrzao oporavak.