Zdravlje

Kakvu kafu pijete i koliko šoljica dnevno? Norveška studija otkriva koja je najbolja, a koja može biti i opasna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kakvu kafu pijete i koliko šoljica dnevno? Norveška studija otkriva koja je najbolja, a koja može biti i opasna

Ljubitelji kafe koji u jutarnjim satima uživaju u kafi spravljenoj u kafetijeri trebali bi preći na kafu iz filter aparata kako bi umanjili rizik od srčanih bolesti, pokazuje najnovija studija.

Norveški znanstvenici proučavali su kako vrsta kafe utječe na kolesterol ispitanika, piše Telegraph.

Više od 20.000 ljudi ispunjavalo je upitnik koji je sadržavao pitanja o tome koliko kafe piju, koju vrstu kafe preferiraju, dok su znanstvenici analizirali njihovu krv.

Ispitanike su podijelili u skupine ovisno o količini kafe koju popiju: jedna do dvije šalice dnevno; tri do pet šalica; više od pet dnevno. Na pitanje o vrsti kafe imali su ponuđene sljedeće odgovore: nikakva, kafa iz filtera, kafetijera, espresso iz aparata ili kapsula, te instant kafa.

Anketa je pokazala da žene u prosjeku piju nešto manje od četiri šalice kafe dnevno, dok muškarci u prosjeku popiju gotovo pet šalica, otkrili su znanstvenici. Prilikom istraživanja nije definirana standardna veličina šalice.

Dakle, za skupinu koja konzumira tri do pet šalica dnevno utvrđeno je da filter kafa u najmanjoj mjeri povećava kolesterol. Riječ je o povećanju od 0,04 kada su u pitanju muškarci, te 0,07 milimola po litri kada su u pitanju žene. Riječ je o razinama iznad početnih vrijednosti koje su postavili ispitanici koji ne piju kafu.

Nasuprot tomu, kafa iz kafetijere povećava kolesterol za 0,25 milimola kod muškaraca i 0,18 milimola po litri kod žena.

Što se tiče espresso kafe iz aparata, ona povećava kolesterol kod muškaraca za 0,16 te kod žena za 0,09 milimola po litri. Instant kafa povećava kolesterol za 0,08 milimola kod muškaraca, te 0,1 milimola kod žena.

<p>Ilustracija</p>

Znanstvenici ističu da nije riječ o velikim brojkama, ali da su značajne. Kako objašnjavaju, zbog velike konzumacije kafe čak i mali učinci po zdravlje mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

- Naši rezultati vezani za kafu iz kafetijere su isti kao i oni iz 1980-ih, što znači da se rezultati mogu generalizirati, napisali su znanstvenici u izvješću objavljenom u časopisu Open Heart.

- Naše istraživanje ide u prilog dosadašnjim zdravstvenim preporukama da se smanji unos kafe spravljene u kafetijeri zbog njezina utjecaja na povećanje kolesterola, poručili su.

Znanstvenici su istaknuli da su kemikalije koje utječu na povećanje kolesterola - diterpeni, kafestol i kahweol, bile prisutne u svim kafama, ali su različite metode pripreme utjecale na njihov sadržaj u konačnom proizvodu.

Ipak, ne mogu objasniti zbog čega je razina kolesterola veća kod muškaraca nego kod žena.

Tom Sanders, počasni profesor nutricionizma i dijetetike na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da je to zbog različitosti navika ispijanja kafe, a ne zbog fizioloških razlika između muškaraca i žena.

image

Dodao je da se konzumenti koji piju male količine kafe, manje od dvije dnevno, ne bi trebali zabrinuti zbog vrste kafe koju konzumiraju, ali da bi kafoljupci, koji piju više od tri šalice dnevno, trebali svakako razmisliti o rezultatima istraživanja.

Komentirajući istraživanje dr. Dipender Gill, predavač kliničke farmakologije i terapije pri Sveučilištu St George's u Londonu, upozorio je na jednu stvar.

- Iako su zanimljive teze koje povezuju konzumaciju kafe i razinu kolesterola sa određenim spolom i načinom kuhanja kafe, treba biti oprezan prilikom interpretacije uzročno-posljedičnih veza. Osobito kada uzmemo u obzir da i drugi čimbenici mogu utjecati na razinu kolesterola kod komnzumenata kafe, upozorio je.

(Čuvajzdravlje.ba / Jutarnji.hr)