zdravlje na prvom mjestu

Koliko pesticida ima na jabuci? Provjerite trikom s toplom vodom

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koliko pesticida ima na jabuci? Provjerite trikom s toplom vodom
FOTO: Ilustracija

Da li ste se ikada zapitali koliko se pesticida krije u tim prelijepim, sjajnim jabukama koje vidite na policama prodavnica?

Iako izgledaju svježe i privlačno, većina komercijalno uzgojenog voća prekrivena je slojem voska i često pesticidima koji ostaju na površini dugo vremena. Naravno, ovi hemijski ostaci nisu vidljivi golim okom, ali postoji jednostavan trik da ih otkrijete kod kuće.

Polivanjem jabuka vrelom vodom možete brzo provjeriti da li su tretirane pesticidima. Ako primijetite premaz ili malu zamagljenost na površini, najvjerojatnije ste pronašli tragove voska, koji često služi za očuvanje svježine, ali istovremeno zadržava neželjene pesticide. Priuštite sebi čist obrok prirodnim metodama čišćenja – bez sumnje ćete se iznenaditi koliko se toga krije iza ovih naizgled savršenih plodova.

Kako prepoznati pesticide i vosak na jabukama

Iako pesticidi čuvaju voće od štetočina, njihovi ostaci na voću mogu ugroziti naše zdravlje, posebno uz redovnu konzumaciju. U prodavnici često vidimo kako su jabuke premazane tankim slojem voska – to daje voću privlačan sjaj i štiti ga od sušenja. Ali ovaj sjaj skriva više nego što mislimo: zajedno sa voskom, voće može da uhvati i ostatke pesticida. Stoga su prirodni načini uklanjanja ovih supstanci ključni korak ka sigurnijoj potrošnji svježih proizvoda, prenosi Krstarica.

Jednostavan trik sa toplom vodom

Jedan od najefikasnijih načina da provjerite da li ima voska i pesticida je upotreba tople vode. Kada se jabuka prelije vrelom vodom, ako je prisutan vosak, površina ploda će postati zamagljena ili će se čestice pojaviti na vrhu vode – to ukazuje na prisustvo premaza koji također zadržava pesticide. Ovu metodu možete uraditi i tako što ćete jabuke potopiti u vrelu vodu na nekoliko sekundi. Nakon ovog testa preporučujemo dodatno čišćenje.

Prirodne metode čišćenja voća

Topla voda je prvi korak, ali jabuke se mogu još temeljitije očistiti korištenjem prirodnog rastvora sode bikarbone i limunovog soka. Pripremite mješavinu od jednog litra vode, kašičice sode bikarbone i nekoliko kapi svježeg limunovog soka. Jabuke dobro premažite ovim rastvorom, jer će soda i limunova kiselina efikasno ukloniti ostatke pesticida i voska. Nakon čišćenja jabuke isperite pod hladnom vodom i osušite krpom.

Zdravlje je na prvom mjestu

Naša sigurnost pri jedenju voća nije obezbijeđena samo dobrim pranjem voća – to je holistički pristup svjesnoj konzumaciji svježe uzgojene hrane. Redovnim čišćenjem voća smanjujemo unos potencijalno štetnih materija u naš organizam, što je posebno važno za djecu i starije osobe. Jednostavnim metodama možemo obezbijediti sigurniju ishranu i uživanje u voću bez nepotrebnih briga.