Značajna uloga nutricionista

Mostar: Održana javna tribina 'Prehrana mladih - izazovi savremenog doba'

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Mostar: Održana javna tribina 'Prehrana mladih - izazovi savremenog doba'
Foto: FENA

Javna tribina pod nazivom "Prehrana mladih – izazovi savremenog doba" održana je u četvrtak u prostorijama Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Ideja za organizacijom ove tribine je anketni upitnik koji su proveli studenti studijskog programa ''Nutricionizam“ u želji da istraže prehrambene navike svojih kolega, kao i kolega na drugim fakultetima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, navodi se u priopćenju organizatora.

U cilju bolje interpretacije rezultata, kao i mogućih preporuka, panelisti u ovoj tribini bili su jedna od najpoznatijih nutricionistkinja u Bosni i Hercegovini, Amela Ivković O'Reilly, magistrica nutricionizma Vlatka Živkušić i Aida Šukalić, predmetna profesorica na studijskom programu "Nutricionizam".

Na tribini je istaknuto da danas nutricionisti imaju sve značajniju ulogu u kreiranju prehrambenih navika i očuvanja zdravlja pojedinca, a time i šire zajednice, prenosi FENA.

S javne tribine organizatori su poslali poruku kako je problem prehrane studenata itekako prisutan i kako nepravilna prehrana predstavlja prijetnju po zdravlje mladih.

Panelistice poručuju da je održavanje navika pravilne prehrane za mlade važno, hraniti se redovno, količinski umjereno, raznoliko i uravnoteženo, ne izbacivati nijednu grupu namirnica iz prehrane, baviti se sportom, ne prihvaćati atraktivne trenutne društvene standarde vezane uz izgled, naučiti prihvaćati vlastitu sliku tijela, razvijati samopoštovanje i otpornost na stres, te se okružiti ljudima koji će im biti pozitivan primjer i podrška.