Endometrioza

Obratite pažnju: Kada se menstrualna bol pretvori u nešto ozbiljnije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Obratite pažnju: Kada se menstrualna bol pretvori u nešto ozbiljnije
Foto: Ilustracija

Blagi do umjereni grčevi u danima oko ciklusa mogu biti normalni, no krvarenje ne bi smjelo biti tako bolno da značajno narušava vaš normalan život.

Endometrioza nije rijetka bolest, no često se pogrešno smatra ne tako ozbiljnim problemom i često se njeni simptomi pogrešno pripisuju običnoj menstrualnoj boli.

Maternica je obložena tkivom koje raste i ljušti se tokom menstrualnog ciklusa. Endometrioza nastaje kad to endometrijsko tkivo počinje rasti na mjestima gdje ga ne bi trebalo biti, poput zdjelice i drugih mjesta izvan maternice, što može uzrokovati različite simptome uključujući bol u zdjelici, bolna krvarenja, bol prilikom snošaja, neplodnost i iscrpljenost.

Dr. Ted Lee direktor minimalno invazivne ginekološke hirurgije u NYU Langone Health centru objasnio je kako možete znati kada je menstrualna bol znak ozbiljnog stanja poput endometrioze.

''Blagi do umjereni grčevi u danima oko ciklusa mogu biti normalni, no krvarenje ne bi smjelo biti tako bolno da značajno narušava vaš normalan život. Ako redovno osjećate intenzivnu bol koja utiče na vašu radnu sposobnost, odlazak u školu i druge svakodnevne aktivnosti, trebali biste porazgovarati s liječnikom. Bol u zdjelici se javlja kod endometrioze onda kad endometrijsko tkivo raste u trbušnoj šupljini izvan maternice. Tokom menstrualnog ciklusa, endometrioza reaguje na hormonalne promjene tako što zadebljava, ljušti se i krvari te tako uzrokuje upalu i bol na bilo kojem mjestu na kojem se pojavljuje'', pojašnjava dr. Lee dodajući da pacijentice mogu osjećati bol samo tijekom krvarenja ili u različitim periodima tokom ciklusa.

Endometrioza može uključivati i neke dodatne simptome uključujući vrlo obilno krvarenje, mučninu, povraćanje, proljev, bol tokom snošaja i neplodnost. Dijagnosticiranje endometrioze može predstavljati izazov i često zahtijeva kombinaciju medicinske anamneze, pregleda zdjelice te ultrazvuka ili MR zdjelice.

Pregled zdjelice omogućava da se uoče abnormalnosti poput cista ili ožiljnog tkiva, kao i da se provjeri postoje li bolne zone, mekoća tkiva ili vidljivi uzorci ove teške bolesti. Obično je endometrioza, u trenutku kad postane vidljiva ili snimke upućuju na nju, već u vrlo uznapredovalom stadiju. Za postavljanje dijagnoze može se koristiti i laparoskopija, pri čemu se pacijentica stavlja u opću anesteziju, a kirurg izvršava niz malih incizija u abdomenu te uvodi kameru sa svjetlom. Tako liječnik može vidjeti endometriozu i ožiljno tkivo i tako potvrditi dijagnozu.