Osobe s insulinskom rezistencijom trebaju izbjegavati određene namirnice
Insulin je ključni hormon koji omogućava tijelu da pretvori hranu u energiju, regulira razinu šećera u krvi i podržava metaboličke procese.
Međutim, ćelije u mišićima, salu i jetri ponekad ne reaguju pravilno na insulin. To stanje poznato je kao insulinska rezistencija, a može biti privremeno ili hronično.
"Ljudi s insulinskom rezistencijom izloženi su većem riziku od razvoja drugih medicinskih komorbiditeta u budućnosti, poput predijabetesa ili dijabetesa tipa 2“, kaže dr. Karlo Manzana.
Ljekari često preporučuju promene načina života, što obično uključuje i promjenu ishrane.
"Dobro prilagođena ishrana ključna je za osiguravanje pravilne apsorpcije i korišćenja glukoze. Promene u ishrani mogu potencijalno da preokrenu insulinsku rezistenciju i smanje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2“, istakla je dr Karolin Cederkvist za Prevention.
Ako imate insulinsku rezistenciju, trebali biste da izbegavate da jedete stvari koje uzrokuju skok šećera u krvi, kaže dr Manzana. To uključuje alkohol, zaslađena pića i prerađenu hranu, posebno onu koja sadrži prerađene žitarice i proste šećere.
"Kada ćelije manje reaguju na insulin, konzumacija ove hrane može dovesti do skokova u nivoima šećera u krvi i pridoneti produženom visokom šećeru u krvi“, tvrdi dr Cederkvist.
Za djelotvorno upravljanje šećerom u krvi, preporučuje se ihrana bogata složenim ugljenim hidratima koji sadrže vlakna, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Ograničavanje ili smanjenje prerađene hrane, jednostavnih ugljenih hidrata i šećera pomoći će u kontroli šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Istraživanja pokazuju da biljna ishrana može pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2 kod starijih osoba. Druge studije pokazuju da su mediteranska ishrana i DASH dijeta korisne za otpornost na insulin, piše NN.