Određene namirnice se, prema savjetima nutricionista, često kombinuju jedne sa drugima kako bi se iz njih izvukao maksimum dobrobiti za naš organizam. Jedna od tih popularnih kombinacija je đumbir i bijeli luk.
Nutricionista Lovnit Batra na svom profilu na Instagramu govorila je o zdravstvenim prednostima zajedničkog konzumiranja đumbira i bijelog luka, koje su mnogobrojne.
1. Bijeli luk i đumbir imaju hranljive sastojke koji štite srce i mogu pomoći u smanjenju nekih faktora rizika od srčanih oboljenja.
2. Ove dvije namirnice zajedno sadrže moćna antiinflamatorna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u inhibiciji proinflamatornih proteina povezanih sa hroničnom upalom.
3. Bijeli luk sadrži moćna jedinjenja kao što su alicin, koji uništava mnoge parazite, gljivice i viruse, i dialil sulfid, dok moćna antivirusna i antibakterijska svojstva đumbira pomažu u poboljšanju imuniteta, navodi ona.
Osim đumbira i bijelog luka, ova nutricionistkinja savjetuje i redovno konzumiranje pirinča, za bolje zdravlje crijeva.
Prema njenim riječima, pirinač zahvaljujući materijama koje sadrži djeluje na unutrašnju sluznicu crijeva i želuca, olakšavajući varenje. Takođe, ona objašnjava da bijeli pirinač ima malo vlakana, da je blag i da je lako svarljiv, što ga čini dobrom opcijom za ljude koji imaju probleme sa varenjem.
(Čuvajzdravlje.ba)