Prema istraživanju

Ovo su tri znaka inzulinske rezistencije koji su često zanemareni

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su tri znaka inzulinske rezistencije koji su često zanemareni
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju objavljenom 2022. godine, četiri od deset odraslih osoba u dobi između 18 i 44 godine ima često zanemareno zdravstveno stanje koje može dovesti do dijabetesa tipa 2, a radi se o inzulinskoj rezistenciji.

 

Kada imamo inzulinsku rezistenciju, naše tijelo ne djeluje učinkovito na inzulin, ključni hormon koji pomaže pri prijenosu glukoze iz krvi u stanice, gdje se koristi kao izvor energije, navodi Nacionalni institut za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti (NIDDK). To rezultira potrebom za većom količinom inzulina kako bi se pomoglo stanicama u apsorpciji glukoze.

1. Primjećujete promjene na koži

"Prema Knottu za EatingWell, promjene na koži su jedan od manje poznatih pokazatelja inzulinske rezistencije. Kod određenih osoba, inzulinska rezistencija može rezultirati pojavom kožnih promjena poput acanthosis nigricansa (tamnih mrlja ispod pazuha ili na vratu), za koje se vjeruje da su povezane s prekomjernom proizvodnjom inzulina, prema NIDDK. Ukoliko primjetite ove promjene, obratite se dermatologu.

2. Možda ste se udebljali

Povećanje tjelesne težine može ukazivati na inzulinsku rezistenciju, posebno ako se javlja višak abdominalne masnoće, poznate kao visceralna masnoća, prema istraživanju iz 2019. godine. Debljanje samo po sebi povećava rizik od razvoja inzulinske rezistencije, ali sama inzulinska rezistencija može doprinijeti debljanju, stvarajući začarani krug koji se može pogoršavati tokom vremena.

3. Stalno ste gladni

Na glad utiče kombinacija hormona, a jedan od njih je inzulin. S inzulinskom rezistencijom možete često osjećati glad, zato što uzrokuje visok nivo šećera u krvi, čiji je simptom pojačana glad.