Endokrine bolesti

Postoji li povezanost bolesti štitnjače s dijabetesom?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Postoji li povezanost bolesti štitnjače s dijabetesom?
Foto: Ilustracija

Bolesti štitnjače i dijabetes su dvije različite endokrine bolesti koje mogu imati međusobni uticaj i često se pojavljuju zajedno kod iste osobe. Razumijevanje njihove povezanosti može biti ključno za pravilno upravljanje zdravljem i liječenjem.

Povezanost između bolesti štitnjače i dijabetesa

Autoimuni mehanizmi: Obje bolesti često imaju autoimuni uzrok. Autoimuni tiroiditis, poput Hashimotovog tireoiditisa, može dovesti do hipotireoze, dok Gravesova bolest može izazvati hipertireozu. Isto tako, tip 1 dijabetes je autoimuna bolest u kojoj imunološki sistem uništava ćelije koje proizvode inzulin u gušterači.

Češće pojavljivanje zajedno: Osobe s autoimunim bolestima štitnjače, poput Hashimotovog tireoiditisa ili Gravesove bolesti, imaju veći rizik od razvoja i drugih autoimunih bolesti, uključujući tip 1 dijabetes. Također postoji povećani rizik za razvoj tipa 2 dijabetesa kod osoba s hipotireozom.

Uticaj hormona štitnjače na metabolizam: Hormoni štitnjače (T3 i T4) imaju značajan uticaj na metabolizam glukoze u tijelu. Hipotireoza može smanjiti osjetljivost na inzulin i povećati rizik od insulinske rezistencije, što može predisponirati za razvoj dijabetesa tipa 2.

Uloga inzulina i šećera u regulaciji štitnjače: Inzulin, osim što reguliše nivo šećera u krvi, može uticati i na proizvodnju i djelovanje hormona štitnjače. Poremećaji u regulaciji šećera u krvi kod dijabetesa mogu uticati na funkciju štitnjače.