Masnoće iz krvi

Povišeni trigliceridi: Razumijevanje i preporuke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Povišeni trigliceridi: Razumijevanje i preporuke
Foto: Ilustracija

Trigliceridi su vrsta masnoća koja se nalazi u krvi. Oni su važni za pravilno funkcionisanje tijela jer služe kao izvor energije. Međutim, visok nivo triglicerida mogu biti štetne za zdravlje i povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Razumijevanje uzroka i kako kontrolisati nivo triglicerida ključno je za očuvanje zdravlja.

Što su trigliceridi i zašto su važni?

Trigliceridi su vrsta lipida (masnoća) koja se nalazi u krvi. Oni su osnovni oblik masnoće u tijelu i koriste se kao izvor energije. Trigliceridi se također skladište u masnim ćelijama kao rezerva energije za kasniju upotrebu. Kada jedete hranu, tijelo pretvara kalorije koje ne koristi odmah u trigliceride, koji se zatim transportuju u ćelije tijela kroz krvotok.

Što uzrokuje povišene razine triglicerida?
Povišene razine triglicerida mogu biti rezultat različitih faktora, uključujući:

Prehrambene navike: Konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, šećerom i zasićenim masnoćama može rezultirati povišenim razinama triglicerida.
Prekomjerna tjelesna težina i nedostatak tjelesne aktivnosti: Pretilost i nedostatak vježbanja mogu povećati razine triglicerida.
Genetika: Neke genetske predispozicije mogu uzrokovati povećanje triglicerida.
Pušenje i alkohol: Pušenje duhana i konzumacija alkohola mogu doprinijeti povećanju triglicerida.
Zdravstveni uvjeti: Određeni zdravstveni problemi poput dijabetesa, hipotireoze (smanjena funkcija štitnjače) i bolesti bubrega mogu uzrokovati povišene razine triglicerida.
Zašto su povišene razine triglicerida problematične?
Povišene razine triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti, srčanog udara i moždanog udara. Visoke razine triglicerida mogu također biti povezane s drugim zdravstvenim problemima poput metaboličkog sindroma i pankreatitisa (upala gušterače).

Kako kontrolisati nivo triglicerida?

Evo nekoliko preporuka za kontrolu i smanjenje povišenih nivoa triglicerida:

Zdrava prehrana

Izbjegavajte hranu bogatu šećerom, zasićenim masnoćama i trans-masnoćama. Umjesto toga, usredotočite se na prehranu bogatu cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada.

Redovna tjelesna aktivnost

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u smanjenju triglicerida. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti sedmično.

Održavanje zdrave tjelesne težine

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak čak i malog postotka tjelesne težine može pomoći u smanjenju triglicerida.

Izbjegavanje alkohola i pušenja

Smanjenje ili potpuno izbjegavanje konzumacije alkohola i prestanak pušenja može smanjiti nivoe triglicerida i poboljšati opće zdravlje.

Redovni zdravstveni pregledi

Redovni zdravstveni pregledi mogu pomoći u praćenju nivoa triglicerida i identificiranju potencijalnih zdravstvenih problema.