Povrće koje skriva opasne pesticide: Ova namirnica može ugroziti zdravlje
Povrće je temelj zdrave ishrane, ali neka vrsta povrća nosi ozbiljne zdravstvene rizike zbog visokih koncentracija pesticida.
Švedska istraživanja upozoravaju na potencijalno štetne uticaje insekticida, fungicida i regulacija rasta biljaka koji se mogu akumulirati u ljudskom organizmu, s posebnim naglaskom na neurotoksičnost.
Pesticidi poput glifosata povezani su s različitim bolestima, uključujući Parkinsonovu bolest, koja utiče na motoričke funkcije. Istraživanja iz 2011. godine otkrila su da je glifosat jedan od glavnih zagađivača zraka i podzemnih voda, a čak je pronađen i u ljudskoj krvi, urinu, pa čak i u majčinom mlijeku.
Problemi s pamćenjem
Osjetljivost djece na ove toksine posebno zabrinjava, jer njihova izloženost pesticidima može izazvati probleme u razvoju, smanjenu kognitivnu funkciju, pa čak i povećati rizik od raka. Djeca koja redovno konzumiraju povrće kontaminirano pesticidima mogu imati problema s koordinacijom, izdržljivošću i pamćenjem, pokazala su istraživanja.
Kako biste smanjili rizik od štetnih tvari, stručnjaci savjetuju izbjegavanje kupovine povrća poput celera, špinata, paradajza, cherry paradajza, krastavaca i paprika, osim ako nije organski uzgojeno.
Najbolja opcija je, naravno, uzgoj vlastitog povrća, koje ćete tako moći kontrolisati i osigurati da je sigurno za konzumaciju.
Pesticidi se mogu nakupiti u tijelu, ali istraživanja pokazuju da njihova koncentracija pada na nulu nakon samo dvije sedmice bez konzumacije kontaminirane hrane, što jasno ukazuje na važnost izbora zdravih i sigurnih namirnica.