Evo šta to znači

Prekomjerno se znojite, a ne znate zbog čega? Možda je u pitanju hiperhidroza

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Prekomjerno se znojite, a ne znate zbog čega? Možda je u pitanju hiperhidroza
Foto: Ilustracija

Jeste li ikad pogledali vlažnu mrlju na svojoj majici u području ispod pazuha i pomislili da se znojite više od ljudi koji vas okružuju? Možda su vam nekad dlanovi i stopala orošeni znojem, a moguće je da ste primijetili kako se znojite čak i onda kada vam nije vruće niti se bavite fizičkom aktivnošću. U tom slučaju dolazak vrućih ljetnih dana za vas vjerojatno predstavlja dodatan izvor stresa jer se posebno fokusirate na - znojenje.

Šta je hiperhidroza?

Ljudsko tijelo koristi znojenje kao oblik kontrole temperature, kako bi se ohladilo. Hiperhidroza je prekomjerno znojenje, što znači znojenje više od uobičajnog, a to je ujedno glavni simptom. Dakako, postavlja se pitanje koliko je to "uobičajno" ili "normalno" pa treba naglasiti da ne postoji tačna mjera koja bi upućivala na točno određenu količinu znoja. O hiperhidrozi se govori onda kada znojenje narušava kvalitetu životu i otežava svakodnevne aktivnosti, odnosno postaje značajan izvor stresa.


Osobe s hiperhidrozom nemaju više znojnih žlijezda od drugih ljudi. Umjesto toga, živac koji kontroliše znojenje - simpatički živac - je osjetljiviji i uzrokuje prekomjerno lučenje znoja. Kod hiperhidroze se veća količina znoja pojavljuje na području glave, pazuha, dlanova, stopala ili cijelog tijela.

Postoje dvije vrste hiperhidroze

Postoje dvije vrste hiperhidroze: primarna hiperhidroza i sekundarna hiperhidroza. Za primarnu hiperhidrozu je karakteristično da nema očitog uzroka prekomjernog znojenja, a ono se najčešće javlja tokom dana na području pazuha, dlanova, stopala i glave. Nije prisutno noćno znojenje. S druge strane, sekundarna hiperhidroza se javlja kao posljedica nekog medicinskog stanja ili bolesti. Znojenje je prisutno na području cijelog tijela, a može biti posebno izraženo tokom noći.

Šta uzrokuje hiperhidrozu?

Primarna hiperhidroza je obično nasljedna, genetski uvjetovana, što znači da ju je možda već imao neko od članova vaše porodice. Ova vrsta hiperhidroze se obično javlja u djetinjstvu, a pogoršava se s nastupanjem puberteta, posebno kod žena.

Sekundarna hiperhidroza je uzrokovana nekom bolešću ili zdravstvenim stanjem. Neki od primjera su različiti neurološki sindromi, giht, šećerna bolest, trudnoća i menopauza. Poznato je i da određeni oblici raka uzrokuju noćno znojenje, pa ako se znojite samo noću, posjetite svog doktora što je prije moguće kako biste isključili tu mogućnost ili kako bi se što ranije postavila dijagnoza.

Dobro je znati da i neki lijekovi mogu izazvati prekomjerno znojenje.