Samo jedna limenka dnevno povećava rizik od bolesti jetre: Opasnost vreba i iz "dijetalnih" pića

Nova naučna studija razbija mit o sigurnosti bezšećernih napitaka koje mnogi svakodnevno konzumiraju misleći da su zdravija alternativa gaziranim sokovima.
Ispostavilo se da čak i samo jedna limenka dnevno – bilo zaslađenog, bilo “dijetalnog” napitka – može ozbiljno povećati rizik od bolesti jetre.
Istraživanje je predstavljeno na Evropskoj sedmici gastroenterologije u Berlinu, a obuhvatilo je preko 123.000 ispitanika iz Velike Britanije koje su stručnjaci pratili više od 10 godina. Svi učesnici bili su zdravi na početku studije, ali je tokom desetljeća njih 1.178 razvilo bolest masne jetre, poznatu i kao MASLD (metabolička disfunkcija povezane steatotične bolesti jetre), dok je 108 osoba preminulo od bolesti povezanih s jetrom.
Zaslađeni i “light” napici – jednako štetni
Rezultati su zabrinjavajući. Konzumacija zaslađenih pića povećala je rizik od MASLD-a za 50 posto, dok su napici sa vještačkim zaslađivačima rizik povećali za čak 60 posto. Ono što dodatno zabrinjava jeste da se povećan rizik bilježi i kod umjerene konzumacije – već nakon jedne limenke dnevno.
“Ovakvi napici mijenjaju naš metabolizam i štete jetri, čak i kada ne sadrže šećer u klasičnom obliku”, upozorio je glavni autor studije, dr. Lihe Liu. Prema njegovim riječima, bezšećerni napici remete rad crijeva, povećavaju žudnju za slatkim i mogu stimulisati lučenje insulina, što dodatno opterećuje jetru.
Šta je MASLD i zašto je važan?
MASLD je nova medicinska oznaka za ono što je ranije bilo poznato kao nealkoholna masna jetra. Radi se o stanju u kojem dolazi do nakupljanja masti u jetri, što može uzrokovati upalu, umor, bolove i gubitak apetita. U težim slučajevima, bolest može dovesti do ciroze ili karcinoma jetre.
Prema velikoj analizi iz 2025. godine, MASLD trenutno ima gotovo 40% svjetske populacije, što je povećanje od 50% u posljednjih 20 godina. Stručnjaci zato upozoravaju da se radi o novom globalnom javnozdravstvenom izazovu, koji se često zanemaruje jer simptomi u početku mogu biti blagi ili neprimjetni.
Kako se zaštititi?
Stručnjaci preporučuju nekoliko jednostavnih, ali ključnih koraka:
- Izbaciti ili znatno ograničiti unos zaslađenih i “light” napitaka
- Piti običnu vodu kao glavni izvor hidratacije
- Održavati zdravu tjelesnu težinu
- Redovno se kretati i vježbati
- Birati prirodne i neprerađene namirnice
“Voda je i dalje najbolji izbor – ne sadrži kalorije, ne opterećuje jetru i hidratizira tijelo bez štetnih posljedica,” poručuje dr. Liu.