Obratite pažnju

Pripazite na ova četiri znaka na vašem licu jer mogu signalizirati ozbiljan problem

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pripazite na ova četiri znaka na vašem licu jer mogu signalizirati ozbiljan problem
Foto: Ilustracija

Kardiovaskularne bolesti mogu imati ozbiljne posljedice, zbog čega je važno prepoznati njihove rane znakove kako bi se pravovremeno započelo s liječenjem. Tipični simptomi srčanih oboljenja uključuju bol u prsima, otežano disanje i nepravilan rad srca. Ovi znakovi signaliziraju potrebu za posjetom liječniku radi daljnjih pregleda.

Međutim, postoje i manje poznati simptomi koji se manifestiraju na neočekivanim mjestima, a o njima je za express.co.uk govorio dr. Rohan Nagar.On ističe da srčane bolesti predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrti te navodi četiri znaka koji mogu ukazivati na srčane probleme, a pojavljuju se na licu, posebno u području oko očiju:

  • Tamni krugovi ispod očiju
  • Nagle promjene vida
  • Male, žućkaste kvržice oko očiju
  • Širenje i sužavanje zjenica u skladu s otkucajima srca.

Obratite pozornost

“Srčani problemi mogu utjecati na vaše oči i povezani su s povećanim rizikom od razvoja određenih očnih bolesti”, ističe dr. Nagar. Dodaje: “Kardiovaskularna bolest obuhvata stanja koja utječu na srce i krvne žile u cijelom tijelu, uključujući i one koje opskrbljuju krvlju mrežnicu u stražnjem dijelu oka.”

Upozorava da ove promjene u očima mogu biti znak upozorenja na srčane probleme te naglašava važnost posjeta liječniku ako primijetite navedene simptome. Dr. Nagar također navodi i druge znakove koji mogu ukazivati na srčane probleme, uključujući bol u prsima, kašalj, oticanje nogu, gležnjeva ili stopala, umor te ubrzan ili nepravilan rad srca.