Upala jetre

Rizici hepatitisa E: Od kontaminirane vode do mesa

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Rizici hepatitisa E: Od kontaminirane vode do mesa
Foto: Ilustracija

Hepatitis E je upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa E (HEV). Virus ima najmanje četiri različita tipa – genotipove 1, 2, 3 i 4. Genotipovi 1 i 2 pronađeni su samo kod ljudi. Genotipovi 3 i 4 cirkuliraju u nekoliko životinja, uključujući svinje, divlje svinje i jelene, ne uzrokujući nikakvu bolest, a povremeno zaraze i ljude.

Virus se izlučuje stolicom zaražene osobe i ulazi u ljudsko tijelo kroz usta. Prenosi se uglavnom putem kontaminirane vode za piće. Infekcija je obično samoograničavajuća i nestaje unutar 2 – 6 sedmica.

Povremeno se razvije ozbiljna bolest poznata kao fulminantni hepatitis (akutno zatajenje jetre), koja može biti fatalna.

Hepatitis E – prijenos bolesti

Infekcija hepatitisom E prisutna je širom svijeta i uobičajena je u zemljama s niskim i srednjim prihodima s ograničenim pristupom pitkoj vodi, sanitarnim uvjetima, higijenskim i zdravstvenim uslugama. U tim područjima bolest se javlja i kao epidemija i kao sporadični slučajevi.

Izbijanja obično slijede nakon razdoblja fekalne kontaminacije zaliha pitke vode i mogu zahvatiti nekoliko stotina do nekoliko hiljada osoba. Neka od ovih izbijanja dogodila su se u područjima sukoba i humanitarnih hitnih situacija kao što su ratne zone i kampovi za izbjeglice ili raseljeno stanovništvo, gdje sanitarni uvjeti i sigurna opskrba vodom predstavljaju posebne izazove.

U područjima s boljim sanitarnim uvjetima i opskrbom vodom infekcija hepatitisom E je rijetka, s povremenim sporadičnim slučajevima. Većina ovih slučajeva uzrokovana je virusom genotipa 3, a potaknuti su infekcijom virusom koji potječe od životinja, obično unosom nedovoljno kuhanog životinjskog mesa (uključujući životinjsku jetru, osobito svinjetinu). Ovi slučajevi nisu povezani s kontaminacijom vode.

U Engleskoj i Walesu 2010. primijećen je porast broja slučajeva hepatitisa E kod ljudi koji nisu putovali. Provedena je epidemiološka studija kako bi se istražili putevi zaraze i ova studija kontrole slučaja implicirala je konzumaciju prerađenih proizvoda od svinjskog mesa.

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je više od 90 % britanskih svinja bilo pozitivno na anti-HEV antitijela.

10-godišnje retrospektivno istraživanje nadzora proučavalo je podatke od 2008. do 2017. i otkrilo da su slučajevi koji nisu povezani s putovanjem vjerovatno stariji muškarci, zaraženi sojem HEV genotipa 3 (povezanim sa sojem svinja). Konzumacija svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa bila je značajno veća među oboljelima od hepatitisa E nego u općoj populaciji.