Uočite ih na vrijeme

Simptomi koji ukazuju na probleme sa bubrezima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Simptomi koji ukazuju na probleme sa bubrezima
Foto: Ilustracija

U brzom ritmu savremenog života, ključno je ne zanemariti potrebu slušanja svog tijela i pravilno tumačenje signala koje nam šalje. Rana dijagnoza igra ključnu ulogu u povećanju izgleda za potpuno ozdravljenje.

Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju toksina iz krvi, zbog toga je od izuzetne važnosti da njihovo pravilno funkcioniranje bude očuvano za opće zdravlje. Kada su bubrezi ugroženi, simptomi koji se pojavljuju nisu uvijek specifični, ali njihovo zanemarivanje može imati ozbiljne posljedice ako se bolest ne dijagnosticira u ranoj fazi. Preporučuje se posjeta doktoru ukoliko primijetite bilo koji od sljedećih simptoma:

Glavobolje, umor i opšta slabost

Nefunkcionalni bubrezi proizvode manje hormona eritropoetina, što rezultira smanjenjem proizvodnje crvenih krvnih stanica i izaziva umor te anemiju. Nedostatak ovog hormona može uzrokovati češći osjećaj umora i povećanu sklonost glavoboljama. Ukoliko primijetite ove simptome, preporučuje se konsultacija sa doktorom radi daljnjih ispitivanja i dijagnostike.

Anemija

Često je malokrvnost jedan od prvih znakova oboljenja bubrega, a prvi simptomi anemije su umor, slabija koncentracija i blijeda koža.

Otečeno lice, zglobovi i stopala

Nakupljanje tečnosti u organizmu jasan je pokazatelj da nešto nije u redu sa filtriranjem kroz bubrege. Oštećeni bubrezi ne mogu pravilno da filtriraju soli, što dovodi do oticanja nekih dijelova tijela, kao što su zglobovi, stopala, ruke ili lice.

Mučnina i povraćanje

Kada bubrezi ne izbacuju štetne materije iz organizma, može se javiti osjećaj mučnine. Tako tijelo pronalazi načine da izbaci toksine.

Promjene u urinu

Proizvodnja mokraće jedan je od glavnih zadataka bubrega, a svaka promjena u količini ili mirisu urina može ukazivati da nešto nije u redu sa njima.

Od promjena koje možete primijetiti golim okom su mala količina urina, tragovi krvi, bolno pražnjenje bešike, rijetko mokrenje tokom dana, ali često buđenje tokom noći.

Neprijatan ukus u ustima

Ako vaši bubrezi ne filtriraju i ne uklanjaju otrove, oni se onda nakupljaju u tijelu. To može promijeniti ukus hrane, stvoriti metalni ukus u ustima i uzrokovati loš zadah.

Problemi sa spavanjem

Ako bubrezi ne funkcionišu ispravno, toksini ne mogu izaći iz tijela kroz urin i ostaju u krvi, što može otežati spavanje. Simptomi su, obično, višekratno buđenje noću, noćne more, nesanica ili sporo tonjenje u san.