Zdravlje

Tri grupe ljudi nikako ne smiju da jedu sardine

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Tri grupe ljudi nikako ne smiju da jedu sardine

Sardine su pune važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mjesto kada je u pitanju ishrana, prema Američkom udruženju za srce i kardiovaskularni sistem.

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine su veoma moćni čuvari zdravlja. Ako se redovno jedu, mogu da doprinesu poboljšanju cijelog organizma.

Jedna porcija sardina od oko 75 grama sadrži 191 kaloriju i jedan je od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu.

Takođe sadrže EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što dovodi do poboljšanja zdravlja, bolje funkcije mozga i manjeg rizika od hroničnih bolesti. Studije pokazuju da ishrana namirnicama poput sardina koje su bogate omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Međutim, pored mnogih zdravstvenih prednosti, sardine u svježem ili konzervisanom obliku nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim ljudima. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu treba da ih izbjegavaju. Posebno konzervisane sardine sadrže velike količine natrijuma, što se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

VISOK PRITISAK

Sardine imaju visok sadržaj natrijuma. Jedna limenka obezbjeđuje oko trećinu vaše dnevne vrijednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, trebalo bi da ograničite unos jer privlači vodu i povećava količinu krvi u tijelu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

PROBLEMI SA GIHTOM

Najbolja dijeta za giht je ona koja sadrži malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem tijelu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, tako da ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete dodatke ribljeg ulja ili jedete bakalar.

KAMEN U BUBREGU

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji imaju rizik od kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može da poveća kalcijum u vašem urinu, još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

(Čuvajzdravlje.ba)