Dolazi proljeće

Uz ove savjete izbjeći ćete proljetni umor

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uz ove savjete izbjeći ćete proljetni umor
Foto: Unsplash

Da ovo proljeće ne bi bilo popraćeno glavoboljom, umorom i manjkom koncentracije, dovoljno je da unesete ove tri promjene u svoj stil života.

Što je ljepši dan, vi se osjećate lošije. Zvuči poznato? Dolaskom proljeća, naše se tijelo budi iz zimskog sna kako bi se suočilo s novim godišnjim dobom. Za dane s više sunčeve svjetlosti trebamo veću dozu energije, što može izazvati niz neugodnih simptoma. Ova cijena prilagodbe na toplu sezonu naziva se proljetni umor ili proljetni sindrom.

Posljednjih dana mnogi govore o proljetnom umoru, koji je ove godine preduhitrio kalendarsko proljeće. No koliko god taj termin bio ustaljen u našim razgovorima, naučnici još uvijek nemaju tačna objašnjenja. Neki “okrivljuju“ hormonalne promjene, drugi zimsku prehranu “siromašnu“ vitaminima i mineralima , a treći manjak vitamina D. Što god bio razlog, kako biste popravili svoje raspoloženje, podigli nivo energije i ojačali imunitet, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti.

1. Energična hrana
Jelovnik obogatite namirnicama koje će vaše tijelo opskrbiti dugotrajnom količinom energije. To su namirnice nižeg glikemijskog indeksa, odnosno hrana koju kad pojedemo postupno otpušta glukozu u krv, što produžava osjet ne samo sitosti već i energije. Dobro je jesti i što više vlakana, “dobrih“ masnoća te kvalitetnih proteina. Uživajte i u sezonskom voću i povrću, čiji se izbor ovih dana povećava.

2. Dodatna pomoć
Mnogima ni poboljšana prehrana neće trenutno pomoći pa dodatnu energiju potražite u dodacima prehrani. Birajte suplemente s vitaminom C, vitaminima B-kompleksa, vitaminom D te mineralima magnezijem i selenom, a ovisno o krvnoj slici i željezu.

3. Boravak na otvorenom
U našem je društvu uobičajno da prolongiramo aktivnosti na otvorenom sve dok se temperatura ne podigne. Međutim, da biste doskočili umoru, promjenama raspoloženja, glavobolji i drugim neugodnim simptomima, potrebno je boraviti vani, po mogućnosti u prirodi, svakoga dana. Šetnjom, vježbanjem u parku ili planinarenjem najbolje ćete stimulisati proizvodnju dopamina i endorfina, a ujedno i organizmu pružiti dozu D vitamina.