Evo zašto je neophodan

Vitamin A: Ključne funkcije, simptomi nedostatka i rizici prekomjerne konzumacije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vitamin A: Ključne funkcije, simptomi nedostatka i rizici prekomjerne konzumacije
Foto: Ilustracija

Vitamin A, poznat i kao retinol, retinoična kiselina i karotenoidi, esencijalni je nutrijent za naše zdravlje i dobrobit. Iako je najpoznatiji među zaljubljenicima u njegu kože zbog anti-age efekata, vitamin A je takođe ključan dio naše svakodnevne prehrane.

Vitamin A ima antioksidativna svojstva koja štite od slobodnih radikala i važan je za održavanje jakog imunološkog sustava, čvrstih kostiju i zdravog vida. Također je esencijalni nutrijent za diobu stanica i reproduktivni sistem.

Deficit vitamina A može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme poput zamagljenog vida, neplodnosti i suhe kože. Stoga je važno prepoznati simptome nedostatka vitamina A i kako se manifestiraju u tijelu, ali isto tako biti svjestan da i prekomjerna konzumacija može imati negativne posljedice.

Šta vitamin A radi?

Vitamin A je topiv u mastima i obavlja različite funkcije u odnosu na zdravlje organa i osnovne mehanizme u našem tijelu. Evo nekoliko važnih funkcija koje podržava:

  • Oči: Sudjeluje u formiranju rodopsina, pigmenta koji čini oko osjetljivim na svjetlost.
  • Koža i sluznica: Pomaže održavanju funkcionalnosti obloga nekih organa i sustava, štiteći ih od oštećenja.
  • Kosti: Važan je za rast kostiju u suradnji s kalcijem, vitaminom D i proteinima.
  • Reprodukcija: Igra ključnu ulogu u sintezi spolnih hormona i potpomaže zdrav razvoj embrija.
  • Imunološki sistem: Podupire borbu imunološkog sistema protiv infekcija stvaranjem snažnih sluzničkih barijera i poticanjem proizvodnje bijelih krvnih stanica.

Simptomi nedostatka vitamina A

Nedostatak vitamina A može dovesti do oftalmoloških, dermatoloških i imunoloških poremećaja. Simptomi uključuju:

  • Zamagljen vid u sumrak i noć
  • Suha i bezsjajna koža
  • Gubitak kose
  • Neplodnost
  • Hronične bolesti ili infekcije
  • Krhke kosti

Može li se unijeti previše vitamina A?

Iako je važno unositi dovoljno vitamina A, moguće je i previše dobre stvari, što može uzrokovati zdravstvene probleme. Vitamin A se taloži u masnom tkivu i u toksičnim količinama može dovesti do nepoželjnih simptoma pa čak i smrti.

Simptomi viška vitamina A uključuju glavobolje, bolove, vrtoglavicu i mučninu. Također treba napomenuti da su neka istraživanja pokazala da pretjerana konzumacija vitamina A (posebice u obliku dodataka ishrani) može biti posebno štetna za određene skupine ljudi, povezana je s povećanim rizikom od raka pluća kod pušača.

Međutim, vitamin A koji se unosi putem biljaka (poznat i kao provitamin A) ne pokazuje iste rizike kao prekomjerna konzumacija vitamina A u obliku dodataka.

Koliko treba konzumirati vitamina A?

Prosječna odrasla osoba treba bi unositi otprilike 700 do 900 mikrograma vitamina A dnevno. Ako se pridržavate uravnotežene ishrane, vjerojatno nećete trebati dodatne dodatke vitamina A. Međutim, ako niste u mogućnosti pratiti uravnoteženu ishranu, dodaci vitamina A mogu biti korisni. Preporučuje se konsultacija s doktrom prije uzimanja dodataka.

Koje namirnice sadrže vitamin A?

Srećom, prilično je jednostavno dobiti dovoljno vitamina A kroz uravnoteženu ishranu koja uključuje namirnice životinjskog i biljnog porijekla.

Postoje dva tipa prehrambenog vitamina A: vitamin A (retinol) i provitamin A (karotenoidi). Oba obavljaju iste funkcije, ali dolaze iz različitih namirnica i stoga se malo drugačije obrađuju u tijelu.

Vitamin A (retinol) nalazi se u namirnicama životinjskog porijekla poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa (posebno jetre) i ribe. Srdela, sardina, bakalar, losos i pastrva bogati su vitaminom A.

Provitamin A (karotenoidi) je preteča vitamina A koji se transformira u retinol (vitamin A) u crijevima. Ove tvari nazivaju se i karotenoidi, a beta-karoten je vjerojatno najpoznatiji provitamin A.

Provitamin A dolazi iz biljaka. Dobre izvore čine bilo koje voće ili povrće s žutom, narančastom ili crvenom kožom – mrkva, paradajz, narandže, breskve, marelice, bundeva, mango, slatki krompir, dinja, crvena paprika, lubenica i tikvice.

Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, blitve i raštike također je bogato provitaminom A.

Kao i uvijek, važno je jesti raznoliko kako biste dobili sve nutrijente, a vitamin A nije iznimka. Također, vitamin A je topiv u mastima pa se pohranjuje u tijelu i koristi po potrebi, što je još jedan razlog zašto je važno imati nešto masnog tkiva.

Crijevna osjetljivost

Zašto vas boli stomak nakon što pojedete trešnje?

tamna strana ljudske psihe

Svakodnevni sadizam: Ljudi koji namjerno povređuju druge

Prirodna terapija

Brokula odmah zaustavlja glavobolju