Naučnici se složili

Voda iz slavine ili flaširana? Evo koja je bolja za zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Voda iz slavine ili flaširana? Evo koja je bolja za zdravlje
Foto: Ilustracija

Vodotoke zagađuju otpadne vode, mikroplastika se pojavljuje u flaširanoj vodi, dok se iz vodovoda ispuštaju tvari poput estrogena i čak kokaina. Kako bismo utvrdili koja voda je najpogodnija za piće, trebamo istražiti alternativne izvore vode.
 

Podaci o zagađenju vode mogu izazvati zabrinutost.

U 2023. godini u Velikoj Britaniji su otkrivena čak 11.853 slučaja vode koja je obrađena u Engleskoj i Walesu, a sadržavala je potencijalno štetne vječne hemikalije. Ove hemikalije, koje uključuju poli i perfluorirane alkilne tvari, nikada se ne razgrađuju i one zagađuju vodu iz slavine, kako izvještava Telegraph. Postoji preko 4700 različitih vrsta ovih tvari, a neke od njih mogu biti povezane s problemima poput smanjenja plodnosti, raka ili bolesti štitnjače.

Mogli biste pomisliti da je jednostavnije posegnuti za flaširanom vodom, bilo da je mineralna ili izvorska. Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta Columbia ukazuje na to da boca vode može sadržavati čak četvrt miliona komada plastike. Naučnici su uveli novu kategoriju, nazvanu nanoplastika, kako bi opisali plastično onečišćenje koje nastaje kada se mikroplastika razgrađuje.

"Bez obzira na napore ljudi da nas zaštite, kontaminirali smo stvari u mnogo većoj mjeri nego što smo prvotno pretpostavljali", izjavljuje dr. David Megson, viši predavač hemije i ekološke forenzike na Uniberzitetu Manchester Metropolitan.

S obzirom na zabrinutost oko onečišćenja vode, postavlja se pitanje šta je bolja opcija - voda iz slavine ili flaširana voda.

Ova dilema predstavlja pravo "minsko polje", kako to opisuje dr. Megson, "Moramo pažljivo vagati kako ne bismo obeshrabrili ljude od pijenja vode."

Trebamo li filtrirati vodu iz slavine?

Što se tiče filtriranja, to je stvar ukusa, ali i sigurnosti.

Voda iz slavine će obično imati zaostalu koncentraciju hlora u sebi kako bi se osiguralo da je sigurna. Iako će se količina smatrati sigurnom, može uticati na okus. Filtriranje može pomoći u tome.

Ćupovi s filterima izrađeni su uglavnom od plastike, a to zabrinjava. Iako sada postoje i stakleni ćupovi, većina ih uvijek ima neki element filtra koji vodu propušta kroz plastiku.

Ako odlučite koristiti plastični ćup za filtriranje, dr. Megson upozorava da ga nikada ne stavljate u mašinu za suđe. 

Mineralna voda prolazi kroz stijene prirodno filtrirajući i obogaćujući je mineralima, te se uzima iz dubokih podzemnih bušotina direktno na izvoru. Bez obzira na percepciju da je mineralna voda čista i netaknuta, naučnici upozoravaju da kontaminacija PFAS-om možda nije potvrđena.

Izvorska voda se prikuplja direktno iz prirodnih izvora, obično duboko ispod zemlje, slično mineralnoj vodi.

Flaširana voda, koja nije označena kao izvorska ili prirodna mineralna voda, poznata je kao stolna voda. Ova voda može dolaziti iz više izvora, uključujući i javnu vodoopskrbu.

Coca-Cola je 2004. povukla marku Dasani s tržišta nakon što se otkrilo da je tretirana vodom iz slavine iz Sidcupa u Kentu.

Iako neki dodaju mineralne soli kako bi poboljšali vodu, naučnici poput dr. Megsona i dr. Lloyda iz Sveučilišta u Bristolu preferiraju nošenje metalnih boca i konzumiranje vode iz slavine, tvrdeći da nema dokaza da je flaširana voda čišća od prerađene vode iz slavine.