Bitna je prevencija

Za osobe preko pedesete godine: Ključni vitamin za zdravlje kostiju, srca i prevenciju bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Za osobe preko pedesete godine: Ključni vitamin za zdravlje kostiju, srca i prevenciju bolesti
Foto: Ilustracija

Vitamin C nosi brojne funkcije i dobrobiti za zdravlje, a za osobe treće dobi posebno je važno što pomaže u obnovi kostiju, zuba i hrskavice te u apsorpciji željeza iz biljnih namirnica.

Osim toga, svojim antioksidativnim svojstvima usporava proces starenja, smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i drugih degenerativnih oboljenja te ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga putem sinteze neuroprijenosnika norepinefrina.

Iako još uvijek nije potpuno dokazano da cijela starija populacija ima povišenu potrebu za vitaminom C, istraživanja su pokazala da velik broj osoba treće dobi unosi znatno manje ovog vitamina u svoju prehranu nego što je preporučena dnevna doza od 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Za osobe starije dobi, koje imaju veći rizik od razvoja hroničnih bolesti povezanih sa starenjem, dnevni unos od najmanje 400 mg vitamina C može biti od izuzetne važnosti.

Neka istraživanja su također pokazala povezanost između unosa vitamina C i njegovog nivoa u plazmi kod osoba između 60 i 90 godina, koje su pokazale znatno niže vrijednosti ovog vitamina u plazmi u usporedbi s mlađim osobama. To sugeriše da bi povećani unos vitamina C mogao biti potreban u kasnijoj dobi.

Kada je riječ o prehladi, istraživanja su pokazala da redovna konzumacija vitamina C može značajno smanjiti rizik od obolijevanja. Osobe koje redovno uzimaju vitamin C imaju 50 posto manje šanse da će se razboljeti, a ako se ipak razbole, simptomi prehlade često će biti blaži i kraće će trajati, što su pokazale analize nekoliko studija provedenih na Helsinškom univerzitetu.