Mala žena, velikog srca

Željka ima srce na desnoj strani: Uprkos rizicima rodila zdravo dijete

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Željka ima srce na desnoj strani: Uprkos rizicima rodila zdravo dijete
FOTO: društvene mreže

Priča o nevjerovatnoj heroini iz Ćuprije u Srbiji, koja je uprkos svemu, uključujući rizik po svoj život, odlučila da rodi dijete, obišla je i Srbiju i region. Željka Prokić je jedna od pet žena na svijetu koja je, sa srcem koje ima samo jednu komoru na desnoj strani, uspjela da donese na svijet zdravog sina.

Prije 17 godina, Matija je rođen, a uz podršku porodice i ljekara, njegov otac Saša je bio najveća podrška.

Jedan njegov gest posebno je oduševio sve – postavio je ploču u parku u Ćupriji sa natpisom „Mala žena, velikog srca – Željka Prokić“, sve u obliku srca.

"Ona je naša herojina, naš borac i sve za nas. Koliko god da joj kažemo da je volimo, uvek mislimo da to nije dovoljno. Ona je žena velikog srca koja je zbog našeg sina žrtvovala svoj život. Naš Matija, koji je rođen posljednjeg dana juna, čak je ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer je brzo skinut sa svih aparata. Kako je dr. Stanojević rekao, ovo dijete žuri da živi. Od rođenja sa 1.140 grama i 39 centimetara, Matija je sada učenik drugog razreda gimnazije i naš ponos", emotivno je rekao Saša.

Željka je, kao teški srčani bolesnik, bila svjesna rizika po svoj život, ali nije razmišljala o tome. Za porođaj su morali da daju saglasnost, ali njena želja da postane majka bila je jača od svega.

Tokom trudnoće sam pisala dnevnik. Na kraju sam zapisala: "Ako se probudim iz anestezije, čitaćemo ovaj dnevnik zajedno. Ako se ne probudim, namenjen je mojim dragim ljudima", kaže ona.

Željkina urođena srčana anomalija je neizlječiva. Život sa jednom srčanom komorom zahtjeva mirovanje i stalni ljekarski nadzor. Dok drugi pređu određenu udaljenost za 15 minuta, Željki treba pola sata, ali, kako kaže, navikla se i to joj je normalno stanje.