Umjerenost je ključna

5 vrlo zdravih namirnica koje, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu biti štetne

Autor: ČuvajZdravlje.ba
5 vrlo zdravih namirnica koje, ako se konzumiraju u prekomjernim količinama, mogu biti štetne
Foto: Ilustracija

Sve ove namirnice su izuzetno korisne za zdravlje. Međutim, umjerenost je ključna jer prekomjerna konzumacija može imati potpuno suprotan učinak i postati štetna po zdravlje.

Postoji obiman popis izuzetno zdrave hrane. Međutim, kod nekih super-namirnica važi slično pravilo kao kod lijekova - treba ih konzumirati samo u "pravoj dozi", jer prekomjerna upotreba može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Zdravstveni portal Healthline.com donosi popis pet namirnica koje su izuzetno zdrave, ali mogu vam naškoditi ako ih konzumirate u prevelikim količinama.

Omega 3 i riblje ulje

Naučnici upozoravaju da uobičajna doza varira od 1 do 6 grama dnevno, no uzimanje čak 13 do 14 grama dnevno može dovesti do razrjeđivanja krvi kod zdravih osoba. Ovo predstavlja poseban rizik za ljude sklonije krvarenju ili one koji koriste lijekove za razrjeđivanje krvi.

Tuna (svježa i konzervirana)

Tuna može sadržavati visoke nivote metil-žive, koja je prisutna u zagađenom okolišu. U povećanim količinama, metil-živa je neurotoksin koji može uzrokovati niz štetnih učinaka na zdravlje, uključujući kašnjenje u razvoju kod djece, probleme s vidom, nedostatak koordinacije, te oštećenje sluha i govora.

Veće tune imaju tendenciju sadržavati više metil-žive jer se ona s vremenom nakuplja u njihovim tkivima. Ove veće tune često se koriste za pripremu vrhunskih ribljih odrezaka ili u pripremi sushija.

S druge strane, manje tune obično sadrže manje količine metil-žive i često se konzerviraju za daljnju upotrebu.

Cimet

Cimet je ukusan i često korišten začin koji ima potencijalna ljekovita svojstva. Poznat je po visokom sadržaju antioksidansa i pokazalo se da može imati blagotvoran učinak na smanjenje upala i regulaciju nivoa šećera u krvi. Također se povezuje s nižim rizikom od bolesti srca, dijabetesa, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Bez obizra na tim koristima, važno je napomenuti da cimet sadrži značajne količine spoja nazvanog kumarin, koji može biti štetan u velikim količinama.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić sadrži spoj poznat kao miristicin, koji je psihoaktivna tvar. U manjim količinama, muškatni oraščić dodaje okus jelima bez negativnih uticaja na zdravlje. Međutim, u većim dozama, muškatni oraščić može izazvati trovanje miristicinom. Simptomi trovanja miristicinom uključuju napadaje, srčane aritmije, mučninu, vrtoglavicu, bol i halucinacije.

Nije preporučljivo konzumirati više od 10 grama muškatnog oraščića odjednom, budući da su dokazane negativne posljedice većih doza uključujući toksikaciju.

Brazilski oraščić

Brazilski oraščići su među najboljim prehrambenim izvorima selena. Selen je esencijalni element u tragovima, ali može biti toksičan u velikim količinama.

Preporučeni dnevni unos selena za odrasle osobe je između 50 i 70 mikrograma. Gornja granica tolerancije za siguran unos selena je oko 300 mikrograma dnevno za odrasle.

Jedan veliki brazilski oraščić može sadržavati do 95 mikrograma selena, što je više od preporučene dnevne količine za odrasle i više od tri puta više od količine koja je potrebna djeci. Konzumiranje samo četiri do pet brazilskih oraščića može dovesti odraslu osobu na gornju granicu sigurnog unosa selena, zbog čega se ne preporučuje konzumiranje više od toga.

Simptomi toksičnosti selena mogu uključivati gubitak kose i noktiju, probavne probleme te poteškoće s pamćenjem-