Za dugovječnost

Ako želite da živite duže, uradite ove 4 stvari

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ako želite da živite duže, uradite ove 4 stvari
Foto: Ilustracija

Dugovječnost je pod uticajem raznih faktora, uključujući genetiku, izbor načina života, faktore životne sredine, pristup zdravstvenoj zaštiti, socioekonomski status i još mnogo toga.

Iako genetika igra značajnu ulogu u određivanju životnog vijeka, faktori načina života kao što su ishrana, vježbanje, upravljanje stresom, društvene veze i preventivne zdravstvene mjere također imaju značajan uticaj na dugovječnost.

Dotkor opće prakse i stručnjak za dugovječnost dr Mohammed Enayat otkrio je koje navike mogu pomoći u promicanju dugovječnosti.

1. Povremeni post

Povremeni post i ograničenje kalorija mogu pomoći u regulaciji metabolizma, smanjenju upale i poboljšanju stanične autofagije.

"Istraživanja pokazuju da ove prakse mogu produžiti životni vijek životinja, a principi su vjerovatno slični i kod ljudi. Pokazalo se da povremeni post poboljšava različite pokazatelje metaboličkog zdravlja, kao što su osjetljivost na inzulin, nivo šećera u krvi i profil lipida", rekao je Dr. Enayat za Daily Express.

Smanjenjem učestalosti obroka, povremeni post može pomoći u regulaciji metabolizma glukoze i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2, faktora povezanih s dugovječnošću. Osim toga, post pokreće ćelijski proces koji se naziva autofagija, gdje ćelije uklanjaju oštećene komponente i recikliraju ih za energiju.

"Ovaj proces može pomoći u zaštiti od bolesti povezanih sa starenjem i stimulirati popravku i regeneraciju stanica, potencijalno doprinoseći dugovječnosti", tvrdi doktor.

2. Kašika jabukovog sirćeta prije jela

Da bi regulisao nivo šećera u krvi, dr. Enayat uzima kašiku jabukovog sirćeta prije jela.

"Neke studije pokazuju da jabukovo sirće može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je sposobnost tijela da reaguje na inzulin i efikasno reguliše nivo šećera u krvi. Povećanjem osetljivosti na insulin, jabukovo sirće može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi nakon obroka", kaže doktor. 

Također može usporiti brzinu kojom hrana napušta želudac i ulazi u tanko crijevo, što dovodi do postepenog oslobađanja glukoze u krvotok. Ovo može spriječiti skokove nivoa šećera u krvi nakon jela, posebno kod osoba s dijabetesom ili rezistencijom na inzulin.

3. Izlaganje hladnoj vodi

Izlaganje hladnoj vodi, kao što su hladni tuševi, ledene kupke ili plivanje u hladnoj vodi, nudi zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanu cirkulaciju, pojačan metabolizam, poboljšanu imunološku funkciju i smanjenje upale.

dr. Enayat objašnjava: "Izloženost hladnoći aktivira reakciju tijela na stres i pokreće razne fiziološke adaptacije, uključujući oslobađanje endorfina i aktivaciju smeđeg masnog tkiva koje stvara toplinu za održavanje tjelesne temperature. Neka istraživanja sugerišu da izlaganje hladnoći može aktivirati puteve povezane s dugovječnost i otpornost na stres."

Osim toga, izlaganje hladnoći može povećati nivoe adiponektina, hormona uključenog u regulaciju glukoze i razgradnju masnih kiselina, što bi potencijalno moglo doprinijeti poboljšanju metaboličkog zdravlja i dugovječnosti.

4. Hodanje

Doktor ističe da hodanje jača srčani mišić, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i poboljšava ukupnu kardiovaskularnu funkciju.

"Cilj mi je hodati najmanje 45 minuta svaki dan, najmanje tri do pet dana u sedmici, i raditi dva treninga visokog intenziteta sedmično, što može uključivati ​​trening snage", zaključio je dr. Enayat.