Ishrana

Cimetom regulišite šećer

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Cimetom regulišite šećer
Cimet nije samo jedan od najaromatičnijih začina, već i jedan od najljekovitijih. Njegovo najpoznatije dejstvo je da reguliše nivo šećera u krvi, pa svima koji pate od poremećaja nivoa glukoze savjetuje se da u ishrani koriste što više cimeta.

Istraživanja su pokazala i da je cimet efikasan u suzbijanju infekcije uzrokovane kandidom. Mljeveni cimet, ulje kao i čaj od cimeta, efikasni su i u neutralisanju stomačnih problema. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savjetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa, jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u tijelu.

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

Ova začinska biljka djeluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, jer smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvježavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasta. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može da ublaži i kašalj. Isto važi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

Recept

U šolju ključale vode dodajte kašičicu cimeta. Ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite kroz gustu cjediljku ili lanenu krpu. Po želji dodajte limun i med.

Čuvajzdravlje.ba / NN