Hipoglikemija

Čokolada nije spas: Šta zaista podiže šećer kad naglo padne?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Čokolada nije spas: Šta zaista podiže šećer kad naglo padne?
Foto: Unsplash

Nagla hipoglikemija - pad šećera u krvi, stanje je koje zahtijeva brzo i precizno djelovanje. Međutim, iako mnogi posežu za čokoladom misleći da je to najbolji odgovor, stručnjaci upozoravaju da je riječ o raširenom, ali potencijalno opasnom mitu.

"Čokolada ima visok udio masti koje usporavaju apsorpciju šećera, pa nije dobar izbor kad je hitno potrebno povisiti glukozu. Najbrže djeluju tekući, jednostavni šećeri, na primjer voćni sok ili glukozne tablete", ističe prof. dr. David Nathan, direktor Diabetes Centera pri Harvard Medical School i jedan od autora smjernica Američkog dijabetičkog udruženja (ADA).

Unos ugljikohidrata je ključan

Svjetski vodiči, poput smjernica (ADA), preporučuju unos 15 grama brzodjelujućih ugljikohidrata kod prvih simptoma hipoglikemije: vrtoglavice, znojenja, drhtanja ili naglog umora. Najčešće se preporučuju:

  • 120 ml voćnog soka (narandžaa, jabuka),
  • 4–6 tableta glukoze,
  • 1 čaša obične Coca-Cole (ne dijetalne),
  • 1 kašika meda, javorovog sirupa ili običnog šećera.

Studija objavljena u časopisu Diabetes Care (2022) potvrdila je da se nivo glukoze nakon konzumacije čiste glukoze normalizuje unutar 10–15 minuta, dok je kod čokolade ta apsorpcija znatno sporija i nepredvidiva.

U slučaju ponavljajućih epizoda hipoglikemije, nužno je obavijestiti ljekara radi prilagođavanja terapije, posebno kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2.