Prema studijama

Cvekla: Nova superhrana za snižavanje krvnog pritiska

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Cvekla: Nova superhrana za snižavanje krvnog pritiska
Foto: Ilustracija

Cvekla, povrće poznato po svojoj intenzivnoj ljubičasto-crvenoj boji i slatkastom okusu, sve više privlači pažnju naučnika i zdravstvenih stručnjaka širom svijeta. Nedavna istraživanja sa Univerziteta Queen Mary u Londonu otkrila su da svakodnevno ispijanje soka od cvekle može značajno sniziti krvni pritisak u roku od samo četiri sedmice.

Kako to funkcioniše? Tajna leži u anorganskim prehrambenim nitratima koje cvekla obiluje. Kada se unesu u tijelo, ovi se nitriti pretvaraju u dušikov oksid, spoj koji opušta krvne žile i potiče njihovo širenje. Ovaj proces nije samo koristan za regulaciju krvnog pritiska, već i za općenito zdravlje kardiovaskularnog sistema.

U provedenom istraživanju, pacijenti s dijagnosticiranom hipertenzijom ili visokim rizikom od iste podijeljeni su u dvije skupine. Jedna skupina svakodnevno je konzumirala sok od cvekle, dok je druga dobila placebo s identičnim okusom. Rezultati studije, objavljeni u časopisu Hypertension, pokazali su da su učesnici koji su pili sok od cvekle doživjeli značajan pad krvnog pritiska, vraćajući ga u normalan raspon.

No, ono što je posebno intrigantno jest da su se nakon prestanka konzumacije soka od cvekle, nakon dvije sedmice, krvni pritisak učesnika vratio na visok nivo. Ovo ukazuje na važnost kontinuiranog unosa nitrata za dugoročne zdravstvene koristi.

Dr. Linia Patels, jedan od istraživača studije, naglasila je važnost uključivanja cikle ili drugih namirnica bogatih nitratima poput lisnatog povrća, komorača i bundeve u prehranu. "Cvekla je koncentrisani izvor nitrata i može biti korisna za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema te poboljšanje protoka krvi", objasnila je dr. Patels.

Osim svoje sposobnosti za kontrolu krvnog pritiska, cvekla nudi i druge zdravstvene prednosti zahvaljujući svojem sadržaju polifenola, spojeva koji pomažu u smanjenju upale. Stoga, osim što potiče atletsku izvedbu, cvekla je postala nezaobilazna u borbi protiv visokog krvnog pritiska i održavanju općeg zdravlja.