Za hidrataciju

Hladne ljetne namirnice koje vas mogu rashladiti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Hladne ljetne namirnice koje vas mogu rashladiti
Foto: Ilustracija

Zdrava ishrana u kombinaciji sa svakodnevnom hidratacijom i čestim pauzama, može nam pomoći da ostanemo zdravi i osjećamo se ugodno tokom ljeta. Stoga, pažljivo birajte namirnice koje ćete konzumirati, jer neke od njih itekako pomažu u podnošenju visokih temperatura.

Ono što biramo za jesti tokom ljetnih mjeseci može nam pomoći da se rashladimo ili može učiniti da osjećamo toplinu i umor. Namirnice koje nas ljeti mogu rashladiti su one koje sadrže veliki udio vode. Konzumiranje ove hrane može pomoći u održavanju niske tjelesne temperature i učiniti da se osjećamo ugodnije na vrućini.Lubenica

Lubenica je savršeno voće za konzumiranje tokom vrućeg ljetnog vremena jer se sastoji od oko 90 posto vode. Konzumacija lubenice pomaže u održavanju hidratacije i hlađenja tijela. Također, dobar je izvor vitamina C, A i kalija koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.

Krastavac

Krastavac je još jedna namirnica koja je bogata vodom i ima malo kalorija. Ovo povrće pomaže u regulaciji tjelesne temperature i izbacivanju toksina. Krastavci se mogu konzumirati u salatama, smoothiejima ili kao prilog jelima. 

Kokosova voda

Kokosova voda prirodno je sredstvo za gašenje žeđi koja je bogata elektrolitima poput kalija, natrija i magnezija. Pomaže u nadoknadi izgubljene tečnosti tokom toplih dana i održava tijelo hidriranim. Također je odličan izvor antioksidansa.

Menta

Menta sadrži mentol koji djeluje rashlađujuće na tijelo. On je koristan za poticanje probave i smanjenje upala u tijelu. Menta se može dodati u vodu, smoothieje ili salate.

Jogurt

Jogurt je hrana koja hladi crijeva i organizmu pruža probiotike. Konzumacija jogurta pomaže u smanjenju tjelesne topline, upala i problema povezanih s crijevima. Može se konzumirati kao međuobrok, uz dodatak nekih jela ili kao preljev.