
Proljeće donosi cvjetanje, svježinu i sezonske alergije. Za mnoge osobe koje pate od alergijskog rinitisa, simptomi poput kihanja, svrbeža očiju i začepljenog nosa povezani su s visokom koncentracijom polena u zraku.
Međutim, ono što često prolazi ispod radara jeste činjenica da i određene namirnice, konkretno jabuke, mogu dodatno pojačati ove simptome.
Kada imuni sistem ne pravi razliku
Fenomen poznat kao oralni alergijski sindrom (OAS) nastaje kada imuni sistem “zamijeni” proteine u voću s alergenima iz polena. Kod osoba alergičnih na brezin polen (najčešći proljetni alergen u Europi), jedenje svježe jabuke može izazvati svrbež u ustima, peckanje u grlu, oticanje usana ili jezika.
Prema studiji objavljenoj u Journal of Allergy and Clinical Immunology (2015), čak 70% osoba s alergijom na brezu razvija oralne simptome pri konzumaciji sirove jabuke.
"Riječ je o unakrsnoj reaktivnosti. Pproteini u jabuci imaju sličnu strukturu kao glavni alergen iz polena breze, poznat kao Bet v 1", objašnjava prof. dr. Scott Sicherer s Icahn School of Medicine, New York.
Simptomi su najčešće blagi, ali kod osjetljivijih osoba mogu se pogoršati u sezoni visokih koncentracija polena. Termička obrada, poput pečenja ili kuhanja, razgrađuje te proteine, pa kuhana jabuka obično ne izaziva iste simptome.