
Jaje na oko jedno je od najpopularnijih doručaka, ali način njegove pripreme može značajno uticati na sigurnost hrane i vaše zdravlje.
Stručni medicinski podaci ukazuju na to da jaja pripremljena na visokoj temperaturi i u kontaktu sa neprikladnim masnoćama mogu predstavljati zdravstveni rizik.
Opasnost od bakterijske kontaminacije
Prije svega, prženje jaja na jakoj vatri i u prevelikoj količini ulja ili maslaca može dovesti do stvaranja štetnih trans-masti i oksidativno oštećenih lipida, koji su povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Između ostalog, prženje jaja na visokoj temperaturi može uzrokovati denaturaciju proteina i stvaranje akrilamida, potencijalno kancerogenih spojeva.
Poseban oprez treba imati i kod bakterijske kontaminacije, posebno ako se jaje ne isprži dovoljno, što je čest slučaj kod "jaja na oko“ sa tekućim žumancem. To može dovesti do rizika od salmoneloze, pogotovo kod osjetljivih grupa (djeca, trudnice, stariji).
Za zdraviju pripremu jaja na oko preporučuje se:
- Prženje na srednjoj temperaturi, kratko i u minimalnoj količini kvalitetnog ulja (maslinovo, kokosovo).
- Izbjegavanje ponovnog zagrijavanja i dugog prženja.
- Provjeravanje da je bjelance potpuno čvrsto, a žumance barem djelomično skuhano radi sigurnosti.
Nepravilna priprema može povećati rizike za zdravlje, uključujući probleme sa srcem i mogućnost bakterijskih infekcija. Uvijek je važno pripremati jaja na način koji smanjuje nastanak štetnih spojeva i osigurava sigurnost hrane.