Kako donosi istraživanje američkih univerzitet Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA i Wake Forest, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Science Daily, ljudi koji su šest mjeseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje razine lošeg holesterola. Naime, spomenuta studija nastojala je otkriti može li redovita konzumacija avokada pomoći sudionicima u smanjenju tjelesne težine, indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega struka.
Od hiljadu sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom, jednom dijelu njih određeno je da pojedu jedan avokado dnevno, dok je druga polovica nastavila s uobičajenim načinom prehrane. Rezultati su otkrili da konzumacija jednog avokada dnevno tokom šest mjeseci nije utjecala na smanjenje sala na trbuhu, masnoće jetre ili opsega struka kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću. Ali dovela je do blagog smanjenja nezdravih razina holesterola u krvi.
Skupina znanstvenika koji su proveli ovo istraživanje također je zaključila da su sudionici koji su jeli avokado imali kvalitetniju prehranu za vrijeme studije. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumacije avokada i niže tjelesne težine, BMI-a i opsega struka, ovo je bila najveća i najopsežnija studija do sada o učincima avokada na zdravlje, kako piše Index.hr.
"Iako avokado nije utjecao na salo na trbuhu ili debljanje, studija ipak pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro uravnoteženoj prehrani", rekla je Penny Kris-Etherton, registrirana nutricionistkinja i profesorica nutricionističkih znanosti Univerzitetu Evan Pugh na Penn Stateu.
"Konzumiranje avokada nije uzrokovalo dodatno debljanje kod sudionika u studiji, a također je primijećeno blago smanjenje LDL-a ili lošeg holesterola u krvi, što je posebno važno otkriće za sve one koji imaju povišeni holesterol ili uživaju u jedenju ove namirnice'', zaključila je.
(Cuvajzdravlje.ba)