namirnica na lošem glasu

Kako tjesteninu pretvoriti u zdrav obrok bez puno muke?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako tjesteninu pretvoriti u zdrav obrok bez puno muke?
Foto: Ilustracija

Tjestenina često ima lošu reputaciju zbog ugljikohidrata, ali istina je da može biti dio uravnotežene i zdrave prehrane – ako znate s čime je kombinirati.

Osim što je ukusna i praktična, tjestenina nudi mnogo više nego što mislite.

Evo zašto bi češće trebala biti na vašem tanjiru:

Uravnotežena prehrana
Tjestenina od cjelovitih žitarica sadrži vlakna korisna za probavu i snižavanje kolesterola.

Dugo drži sitost
Usporava probavu i pomaže kod kontrole apetita – idealno za obroke koji vas „drže“ satima.

Pristupačna je
Sastojci su jednostavni i jeftini – odlična opcija za hranjenje cijele porodice bez velikih troškova.

Svestrana
Može biti predjelo, glavno jelo, prilog ili čak desert.

Brza za pripremu
Za 10-15 minuta imate ukusan obrok – posebno korisno u haotičnim danima.

Inspiracija u oblikima
Mašnice, rigatoni, ravioli... svaki oblik otvara nova kulinarska vrata.

Može štititi od raka
Cjelovite žitarice povezane su s nižim rizikom od karcinoma želuca i crijeva.

Prijatelj vitke linije
U sklopu mediteranske prehrane tjestenina može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase.

Gotovo bez soli
Sama tjestenina sadrži minimalno soli – pripazite samo na dodatke i umake.

Nizak udio masti
Sve dok ne pretjerujete sa sirom i uljem, porcija tjestenine je vrlo lagana.

Reguliše šećer u krvi
Niski glikemijski indeks znači manje naglih skokova šećera.

Dug rok trajanja
Savršena za dane kad nemate ideju što kuhati – uvijek je možete imati u smočnici.

Bezglutenska opcija
Dostupne su tjestenine od riže, kukuruza, kvinoje – odlične za osjetljive na gluten.

I kao desert!
Slatki kugel s vrhnjem, cimetom i grožđicama dokaz je da tjestenina može biti i topla, utješna poslastica.