Uvrstite ih u ishranu

Maline i kupine su izuzetno bogate mineralima i vitaminima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Maline i kupine su izuzetno bogate mineralima i vitaminima
Foto: Ilustracija

Maline i kupine su više od običnog voća - one su pravo blago prirode koje često ostaje podcijenjeno. Osim što su ukusne i osvježavajuće, ovi bobičasti plodovi su bogati hranjivim tvarima koje imaju brojne zdravstvene prednosti.

Nutritivna vrijednost malina i kupina

Maline i kupine su izuzetno bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, a ovo su njihove nutritivne vrijednosti:

Antioksidansi: Maline i kupine su bogate antioksidansima poput vitamina C, flavonoida i antocijana, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju upale u tijelu.

Vitamini: Ovi voćni plodovi sadrže vitamine poput vitamina C, vitamina K i vitamina E, koji su važni za zdravlje imunološkog sistema, kože, kostiju i srca.

Minerali: Maline i kupine su izvor minerala poput mangana, bakra i kalija, koji su važni za pravilno funkcionisanje tijela, uključujući regulaciju krvnog pritiska, metabolizam i funkcionisanje mišića i živaca.

Zdravstvene prednosti

Jačanje imunološkog sistema

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i drugih antioksidansa, maline i kupine mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema i smanjenju rizika od infekcija.

Poboljšanje probave

Vlakna koja se nalaze u ovim voćkama mogu pomoći u regulaciji probave, poticanju zdrave crijevne flore i prevenciji zatvora.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Antioksidansi i vlakna prisutni u malinama i kupinama mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti tako što snižavaju holesterol i regulišu krvni pritisak.

Borba protiv upala

Antioksidansi u ovim voćkama imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i ublažavanju simptoma upalnih bolesti poput artritisa.

Potpora zdravlju mozga

Antioksidansi i ostali hranjivi sastojci prisutni u malinama i kupinama mogu pomoći u očuvanju zdravlja mozga i prevenciji neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Kako ih uključiti u prehranu?

Postoji mnogo načina kako možete uključiti maline i kupine u svoju prehranu:

  • Jedite ih svježe kao zdravu užinu.
  • Dodajte ih u smoothieje i sokove za dodatnu hranjivu vrijednost.
  • Koristite ih kao dodatak kašama, pahuljicama ili jogurtu za doručak.
  • Pripremite ih u voćnim salatama ili kao dodatak desertima.