Jeste li ga probali?

Najstariji i najučinkovitiji prirodni lijek koji se koristi za mnoge zdravstvene tegobe

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Najstariji i najučinkovitiji prirodni lijek koji se koristi za mnoge zdravstvene tegobe
Foto: Ilustracija

Travarka Rejčel Robinet ističe da je rastavić jedan od najstarijih korišćenih biljnih lijekova na planeti. U ajurvedi se koristi za liječenje upalie, a koristili su ga i Indijani kao lijek za bubreke, upalu bešike i dijuretik.

Rastavić je biljka bogata prirodnim kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Zbog toga je ova biljka sjajna za očuvanje zdravlja kostiju i zuba, čak pomaže i u zarastanju preloma kostiju. Preporučuje se i ljudima koji boluju od reume, artritisa osteoporoze, tako što poboljšava elastičnost zglobova. Može pomoći i kod uganuća, tetiva i problema sa ligamentima. Još jedna prednost rastavića jeste to što podstiče rast kose i noktiju, pa ga možemo koristiti i za njegovanje ljepote. Rastavić je jedan od najboljih prirodnih lijekova za tretiranje i prevenciju pojave celulita.

U narodnoj medicini rastavić se najviše koristi kao diuretik i prirodno sredstvo za čišćenje ili detoksikaciju organizma. Podstiče izbacivanje tečnosti i toksina nagomilanih u organizmu. U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio rastavića za pripremu čaja, tinktura, čak i ulja. Raste na vlažnim livadama, pored potoka i reka, a naziva se još i "konjski rep", zbog izgleda i nevjerovatne snage, prenosi NN.

Recept za čaj od rastavića

Supenu kašiku rastavića prelijte sa 200 ml ključale vode i kuvajte 5 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga poklopite čaj i ostavite da odstoji oko 15 minuta, pa ga procijedite. Čaj se pije prije jela.